22 maart 2018 ,

A+O Fonds gemeenten inspiratiesessie Blockchain

A new kid on the block

A+O fonds gemeenten organiseert  inspiratiesessie ter verkenning van blockchain technologie en de mogelijke impact hiervan op dienstverlening, organisatie en werk van de lokale overheid. Wat is het? Wat is de geschiedenis en wat zijn de toepassingen?

De eerste vier decennia van het internet heeft ons veel gebracht. Denk bijvoorbeeld aan: e-mail, het wereldwijde web, social media, mobiel internet, big data, cloud computing en een begin van Internet of Things. Aan dit rijtje kunnen we nu blockchain toevoegen. Blockchain verandert de manier waarop organisaties naar eigenaarschap en vertrouwen kijken. In essentie is de blockchain technologie gebaseerd op gedistribueerde databases en het gedistribueerd verwerken, opslaan en aanpassen van data op een unieke en revolutionaire manier. Een complexe technologie – het is dan ook moeilijk om te voorspellen hoe het onze toekomst gaat veranderen.

A + O fonds gemeenten brengt de blockchain hype terug naar de dagelijkse realiteit van gemeenten en publieke organisaties. Zij gaan in op de complexiteit van de technologie en de impact op de samenleving. Dit doen ze aan de hand van ervaringen vanuit verschillende projecten. Na deze bijeenkomst zijn deelnemers beter in staat om een analyse te maken en de toepasbaarheid en haalbaarheid van een blockchain project beter te beoordelen.

Programma

13.30 Opening
(1) Wat is Blockchain?
– Historie
– Technologie
– Complexiteit
– Toepassingen
(2) Voorbeelden uit het publieke domein
Pilots Binnenland & Buitenland
15.00 pauze
15.15 Wat is de mogelijke impact op:

  • Economie
  • Organisaties
  • Werk en menselijk kapitaal
  • Professionalisering en leren
16.30 Afsluiting