30 augustus 2019 - 31 juli 2019 ,

Democratiefestival

Op vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus vindt op het eiland Veur-Lent, in de Waal bij Nijmegen, het eerste landelijke Democratiefestival plaats. Duizenden inwoners uit heel het land gaan met elkaar, politici, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven in gesprek over het Nederland van nu en straks. Het festival is een initiatief van de VNG en het ministerie van BZK.

Het gratis toegankelijke Democratiefestival is voor iedereen in Nederland, van jong tot oud. De vragen die inwoners zélf belangrijk vinden vormen het uitgangspunt voor de programmering. Onderzoek geeft aan dat dit werk en inkomen, gezondheid, onderwijs en jeugd, duurzaamheid en de manier waarop we met elkaar samenleven zijn.

Deze onderwerpen komen op allerlei manieren aan bod. Via debat en dialoog, colleges en workshops, live interviews, speeddates, excursies te voet en per fiets, exposities, sportclinics, muziek- en theatervoorstellingen. Het hoofdpodium is ingeruimd voor speeches, live interviews, lekencolleges en grote muziekacts.

Via de website www.democratiefestival.nu kan iedereen die dat wil zich inschrijven. Gemeenten, provincies en waterschappen worden uitgenodigd met een representatieve afvaardiging van inwoners met een bus naar Nijmegen te komen. In de bus kunnen lokale onderwerpen worden besproken, tijdens het festival gaat het om onderwerpen die alle Nederlanders aangaan.

In Scandinavië en de Baltische staten vinden meerdaagse democratiefestivals al langer plaats. Zo trekt Folkemødet (Volksvergadering) op het Deense eiland Bornholm jaarlijks 140.000 bezoekers.