07 september 2017 ,

Interbestuurlijke leerreis Omgevingswet

Regio Zuid

Ben je benieuwd naar waar collega’s van andere overheden tegenaan lopen bij de invoering van de Omgevingswet? Zou je graag nieuwe inzichten opdoen en van gedachten wisselen over dit proces? Dan is de leerreis Omgevingswet van het programma Aan de slag met de Omgevingswet wellicht iets voor jou.

Onder begeleiding van een ervaren coach behandelt een groep bestuurders, managers en professionals van gemeenten, waterschappen, provincies, omgevingsdiensten en het Rijk de vragen en problemen waar zij tegenaan lopen. Dit gebeurt tijdens 4 bijeenkomsten.

Doen, delen en kennis
Grote rol voor vragen ‘Belangrijk binnen de leerreis is het model 70-20-10, dat we gebruiken’, vertelt projectleider Miriam Voets van de VNG. Dit houdt in: 70% doen, 20% delen en 10% kennis halen. Het model staat volgens Voets garant voor diepgaand leren. Het biedt handvatten voor het opdoen van nieuwe inzichten, het aanscherpen van vaardigheden, het toepassen van kennis en het creëren van nieuwe oplossingen. ‘De vraagstukken en dilemma’s waar de deelnemers mee kampen spelen een grote rol. Zij krijgen alle ruimte om deze te delen en verder uit te diepen.’

Met elkaar
Samen tot beter resultaat ‘Het interbestuurlijke aspect van de leerreis is uniek’, zegt Voets. ‘Het komt niet vaak voor dat medewerkers van gemeenten, waterschappen, provincies, omgevingsdiensten en het Rijk samenkomen om te leren. En juist in die keten ligt een grote uitdaging. Door samen aan de slag te gaan, elkaar te spreken en te horen waar collega’s van andere overheden tegenaan lopen, begrijp je elkaar beter.’

Locatie en tijd
Regio Zuid – 7 september, 5 oktober, 9 november en 7 december

Doelgroep
De leerreis is bedoeld voor medewerkers bij gemeenten, waterschappen, provincies, omgevingsdiensten en het Rijk. Specifieker gaat het om de mensen die verantwoordelijk zijn voor de invoering van de wet. Evenals de opdrachtgevers van de verandering, zoals directeuren en managers. Daarnaast zijn er de opdrachtnemers: ervaren projectleiders, adviseurs, programmamanagers en verandermanagers. Zij hebben de opdracht om de Omgevingswet in hun organisaties succesvol in te voeren. De groepen zijn interbestuurlijk, om zo verbinding in het netwerk te bevorderen.

Aanmelden en meer informatie
Via het aanmeldformulier op de website van de VNG Academie.