23 november 2015 12:00 ,

Omooc - online collegereeks Werken vanuit de bedoeling, deel 1

Op zoek naar maatschappelijke meerwaarde

Sprekers - omooc Werken vanuit de bedoeling

Het werk van een ambtenaar moet waardevol zijn voor de maatschappij. Maar de vraag is: hoe zorg je als ambtenaar of het daadwerkelijk nut heeft. Het antwoord daarop krijg je in deze online collegereeks Werken vanuit de bedoeling, die vanaf 23 november online vanaf 12.00 uur te zien is.

In deze vijfdelige online collegereeks nemen we een kijkje op de werkvloer waar de zoektocht naar maatschappelijke meerwaarde er een is van medewerkers, die met vallen en opstaan en veel vertrouwen in zichzelf en elkaar, doorzetten. Zelfs als de omgeving even niet lijkt mee te willen bewegen.

Jeugdbescherming Regio Amsterdam is in het verleden door maatschappij en media vaak bekritiseerd. Toch is ze in 2014 uitgeroepen tot ‘Beste overheidsorganisatie van het jaar’ en in 2015 heeft zij de internationale overheidsprijs European Public Sector Award gewonnen. Door het kind centraal te stellen, keerde Jeugdbescherming Regio Amsterdam terug naar de oorspronkelijke bedoeling van de organisatie. Het resultaat? De veiligheid en leefomstandigheden van kinderen verbeterden zichtbaar. Ook nam de tevredenheid van gezinnen en medewerkers fors toe terwijl de organisatie een besparing van 20 miljoen euro per jaar wist te realiseren.

Voor wie is het bestemd?
Wij nodigen nadrukkelijk uitvoerende ambtenaren werkzaam bij overheidsorganisaties als Belastingdienst, DJI, CJIB, RDW, Rijkswaterstaat, UWV, etc. uit om zich te registreren voor deze reeks. Na het volgen van de colleges ben je in staat de oorspronkelijke bedoeling van jouw organisatie te doorgronden en deze toe te passen op de uitvoering van jouw werkzaamheden en die van jouw collega’s op de werkvloer. Daarnaast zijn deze colleges ook leerzaam en informatief voor bestuurders, overheidsmanagers, en alle andere personen die geïnteresseerd zijn in het werken vanuit de bedoeling.

What’s in it for me?
Deze omooc heeft als doel de professionele ruimte en het vakmanschap van uitvoerende ambtenaren te ontdekken en verdere invulling daar aan te geven. Aan het einde van deze cursus, leer je als deelnemer meer over de thema’s:

– Op zoek naar jouw oorspronkelijke bedoeling
– Meerwaarde van werken vanuit de bedoeling
– Voorwaarden om te kunnen leren op de werkvloer
– Iedereen is een leider op zijn eigen manier
– Op welke manieren je kunt leren in je werk
– Reflectie als tool binnen de nieuwe routine

Wat moet ik vooraf weten?
Geen voorkennis vereist.

Hoe lang duurt de cursus? 
Vijf weken lang, startend op maandag 23 november lanceren we om 12.00 uur een videocollege. Noteer het alvast in je agenda!

Structuur cursus
Vijf korte videocolleges – de vijf korte online colleges vullen elkaar aan en hebben een gemeenschappelijke verhaallijn. We raden je aan de videocolleges in deze volgorde te bekijken. De sprekers van de colleges:

College 1: Wouter Hart, auteur ‘verdraaide organisaties’
College 2: Erik Gerritsen, secretaris-generaal ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
College 3: Sigrid van de Poel, bestuurder Jeugdbescherming Regio Amsterdam
College 4: Hein Dekker, initiatiefnemer Kwaliteit20.nl, Certificatie in de zorg
College 5: Barbara Regeer, assistent professor Vrije Universiteit

Discussie – ons discussieforum is de sleutel tot het omooc concept. Hierdoor kun je als deelnemer ideeën en informatie uitwisselen met andere deelnemers. Een omooc instructeur modereert actief de discussie

Over de initiatiefnemers
De omooc Werken vanuit de bedoeling wordt door het A+O fonds Rijk gefinancierd. In het A+O fonds Rijk werken de vakorganisaties FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en het CMHF samen met de werkgever Rijk aan een betere arbeidsmarkt bij de rijksoverheid. De omooc Werken vanuit de bedoeling is een initiatief van het A+O fonds Rijk, Jeugdbescherming Regio Amsterdam, Vereniging van Gemeentesecretarissen, Vereniging voor OverheidsManagement en Public Cinema.