22 september 2016 20:00 , Spui 25, Amsterdam

Reflexoverheid. Het verlies van langetermijnbeleid

Boekpresentatie

Overheden hebben continu te maken met grote en zeer uiteenlopende uitdagingen zoals de financiële of de vluchtelingencrisis. Hierdoor belanden ze steeds vaker in een reactieve rol waarbij zij reflexmatig inspelen op wat zich aandient in de maatschappij. Het resultaat is dat er te weinig tijd voor fundamentele reflectie op prangende beleidsproblemen overblijft. Waartoe zijn overheden nog in staat? Met Albert Jan Kruiter, Imrat Verhoeven, Kees Schuyt, Femke Roosma, Marc Chavannes en Marcel Ham.

Er overkomt overheden van alles, zoals de financiële crisis, de vluchtelingen crisis, of gedecentraliseerde taken rond zorg en welzijn. Bovendien lijkt het alsof overheden niet zo goed meer weten hoe zij markt en civil society kunnen binden aan wat zij willen bereiken. Overeenstemming ontstaat alleen na complexe onderhandelingen over welke oplossingen er nodig zijn. Dit leidt tot ad hoc en korte termijn denken, waardoor overheden achter de feiten aanlopen. Kortom, we zien overheden steeds vaker in een reactieve rol waarbij zij reflexmatig inspelen op de stroom aan grote en kleine kwesties die zich aandienen. Hierdoor resteert er te weinig tijd voor fundamentele reflectie op prangende beleidsproblemen, terwijl deze harder nodig is dan ooit tevoren.

Deze thematiek staat centraal in het boek Reflexoverheid dat vanuit de redactie van het blad Beleid en Maatschappij is samengesteld door Albert Jan Kruiter en Imrat Verhoeven. De feestelijke presentatie van het boek wordt gemodereerd door Marcel Ham. Hij zal eerst de beide samenstellers interviewen. Daarna wordt het boek aangeboden aan Kees Schuyt. Femke Roosma en Marc Chavannes zullen vervolgens korte reacties geven op het boek. Tussendoor is er debat met de zaal.

Over de sprekers:
– Albert Jan Kruiter is filosoof en bestuurskundige en mede oprichter van het Instituut voor Publieke waarden.
– Imrat Verhoeven is universitair docent bestuur en beleid aan de Universiteit van Amsterdam.
– Kees Schuyt is emeritus hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en mede oprichter van het tijdschrift Beleid en Maatschappij.
– Femke Roosma is postdoctiraal onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg en gemeenteraadslid voor Groenlinks in Amsterdam.
– Marc Chavannes is senior correspondent bij decorrespondent.nl.
– Marcel Ham (moderator) is hoofdredacteur van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken en de website socialevraagstukken.nl.