Stedelijke innovatie door technologie
Open data, big data, slimme toepassingen van algoritmes, Blockchain, Internet of Things, kunstmatige intelligentie: wat betekent dit voor de overheid? Zijn we in staat daarmee beter in te spelen op wensen en eisen van burgers en bedrijfsleven? De MOOC Stedelijke innovatie door technologie geeft inzicht in welke technologieën onze steden veranderen en wat dat betekent voor onze manier van leren, werken en leven.
‘Wat is de impact van technologieën op stedelijke innovatie? We zien dat verantwoordelijkheden van overheden, burgers en bedrijven radicaal anders gaan worden de komende jaren’ – Yuri van Geest
In zes inzichten kijken we naar thema’s als: slim en duurzaam stedelijk vervoer, een gezonde groene stad, de stedelijke energietransitie en de klimaatadaptatie van steden. Deze thema’s worden benaderd vanuit het perspectief: hoe kunnen we data en slimme technologie inzetten voor stedelijke innovatie?
‘In de stad komen deze vernieuwingen in alle heftigheid samen en beïnvloeden hoe wij leven en omgaan met elkaar’ – Agnes van Ardenne
Hoe ziet een circular and sharing city eruit? Wat als een streetbump-app standaard in een vervoersmiddel zit en data open deelt? Wat zijn technologische remedies voor politieke imperfectie? Al deze vragen komen aan bod in de MOOC Stedelijke innovatie. In het eerste inzicht Digitale revolutie in de hoofdstad, dat donderdag 29 september online gaat op OMOOC.nl spreekt Ger Baron, eerste CTO van de gemeente Amsterdam. Wat zijn de grote ontwikkelingen? Wat kun je als overheid met die nieuwe technologie en welke nieuwe vraagstukken en dilemma’s roept het op?
Over OMOOC
OMOOC is een samentrekking van de ‘o’ van overheid en MOOC staat voor massive open online courses en is een digitaal alternatief voor congressen en opleidingen. Deelnemers kunnen niet alleen in hun eigen tijd en tempo de videocolleges bekijken maar ook hun visie en kennis delen met anderen in een interactieve omgeving.
OMOOC.nl richt zich specifiek op de overheid en is dé oplossing voor bestuurders, ambtenaren en overige professionals om zich in korte tijd op de hoogte te stellen van nieuwe inzichten en veranderingen in de publieke sector.
Met OMOOC veroorzaken we beweging in het kennislandschap in het openbaar bestuur. Samen met overheden en kennisinstellingen voeden we ambtenaren, bestuurders en overige professionals op actuele vraagstukken. Dat is onze missie en die blijven we in de toekomst voortzetten.