Met plezier langs de vangrail


Eindelijk, de lente is begonnen, we kunnen weer op pad. Mijn voorjaar begon met de frisse Zandvoortrun en de Dirk Kuijtrun in Katwijk. Hoewel ik in Katwijk de burgemeester niet kon bijbenen, genoot ik er met volle teugen van.

Of ik geniet van mijn gezinnetje, bijvoorbeeld als mijn zoontje aan mijn dochtertje probeert uit te leggen dat zij niet bang hoeft te zijn in het bos. En als er toch een beer aankomt, dan moet ze zich gewoon op de grond klein maken. Freek Vonk is zijn held.

Dagelijks plezier hebben
Waarom ik hiermee start is heel simpel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het heel belangrijk is om dagelijks plezier te hebben. Al geniet je van een kopje koffie in de lentezon, neem er juist nu bewust de tijd voor! Alleen dan blijf je zelf in balans en kan je goed in verbinding blijven staan met anderen. Lukt je dat op dit moment niet dan raad ik je aan om het boek Focus (aan-uit) van Mark Tiggelaar eens te lezen. En als je anderen al enige tijd niet meer vertrouwt, lees dan het boek Omringd door idioten van Thomas Erikson eens. Kortom: zorg voor je persoonlijke vangrail!

‘Natuurlijk gaan altijd dingen mis, maar moeten we overal direct op handelen?’

Te vaak zie ik mensen uit de bocht vliegen door te snel te oordelen, ingegeven door boosheid en angst. Dat gevoel kreeg ik bijvoorbeeld toen ik het boek Stikstoffuik van Arnold Jaspers las. Ik ben er van overtuigd dat de schrijver een zeker punt heeft en het goed met ons voor heeft. Als we echter eens wat vaker de tijd nemen om te luisteren, lezen (niet de tweets) en te observeren om een totaalbeeld te vormen (en zonder direct te acteren) dan maken we het onszelf een stuk gemakkelijker.

Dan hoeven we onszelf niet steeds te herroepen, zoals Klaas Knot recent moest doen over de loon-prijs-spiraal om de inflatie te beteugelen. Dan weten we dat de huidige goldrush op AI een innovatie-groeistuip is, vergelijkbaar met de introductie van de eerste stoomtrein. Achteraf bleek dat het menselijk lichaam best bestand was tegen de snelheid van de stoomtrein.

Regels voor AI
Het is goed dat we voor AI nu al EU regels opstellen, met zorg maar zonder angst. Zo kunnen we het omarmen en benutten voor onze toekomst. Ontwikkeling is cruciaal en positief, zoals bijvoorbeeld onze veiligheidsdiensten (zie hierover bijvoorbeeld het boek Ongekend en onderscheidend van Bob de Graaff) nu laten zien. Dit voorkomt onnodige fouten en verspilling van tijd aan onnodige activiteiten. En natuurlijk gaan er altijd dingen mis, de vraag is echter of we overal direct op moeten acteren. Rijdend langs de vangrail, met een kras hier en daar, zullen we deze digitale chaos managen, zoals ik eerder al betoogde op platform O. Zo kunnen we aquariumhouder Henk Ligthartvan Van Kooten en De Bie ontstijgen en ons blijven ontwikkelen.

Als overheid wordt het daarom tijd dat we stoppen met struisvogelpolitiek door problemen naar anderen te schuiven of blijven hangen in het perspectief van Geen gezeik, iedereen rijk. Het wordt tijd dat het eerlijke verhaal wordt verteld: we leven op te grote voet. We zullen de komende jaren ons uitgavenpatroon moet bijstellen of economisch meer moeten groeien dan de huidige verwachtingen.

‘Dit is de start van een ongekende bezuinigingsronde’

Als ik de Voorjaarsnota van het rijk lees, dan is veel mij nog onduidelijk. De Raad van State vindt dat het rijk te dicht langs de vangrail gaat. Zelf maak ik mij meer zorgen over de passages over de loon- en prijsontwikkeling, de zorg en de grote opgaven. Als ik het goed interpreteer dan is dit de start van een ongekende bezuinigingsronde om de inflatie te beteugelen.

Belangrijker is echter dat de overheid als geheel transparant in alle realiteit haar keuzes herijkt, zodat zij het vertrouwen van de samenleving een beetje kan terugwinnen. In welke grote opgaven kunnen we nu flink investeren, zodat we onze structurele kosten kunnen bijstellen voor de aankomende economische tegenwind? Laten we met plezier de vangrail opzoeken om te voorkomen dat we in het ravijn belanden!

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Patrick Spigt
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*