Gemeente Velsen richt zich op 'first and second voters'


De gemeente Velsen wil graag dat meer jongeren(18-24 jaar) gaan stemmen. Met name burgemeester Frank Dales wil de opkomst onder deze zogeheten first and second voters vergroten. Ianthe Dickhoff legt uit welke acties de gemeente heeft ondernomen om dat voor elkaar te krijgen.

Binnen gemeente Velsen zijn we op 17 januari gestart met een socialmedia-campagne, om in twee maanden tijd berichten over de verkiezingen uit te zetten en gaandeweg in aantal te doen toenemen. We communiceren via Facebook, Twitter en Instagram. We sluiten aan op landelijke hashtags zoals #GR2018 en #elkestemtelt. We hanteren ook een lokale hashtag, genaamd #Velsenindestemming. We hebben de lokale politiek en pers ook uitgenodigd om aan te sluiten op deze hashtags, om zo het gezamenlijk bereik te vergroten.
Onze socialmedia-campagne informeert over de verkiezingen, het referendum, het stemmen en de stempas. Ook geven we via video’s meer informatie over de stemhulp Velsen.MijnStem.nl en hoe je daarmee kunt bepalen waarop je wilt stemmen. De lancering van de stemhulp vond plaats in de publiekshal; de fractievoorzitters van de verkiesbare partijen lichten elk een stelling uit die belangrijk is voor de partij. Dit alles is gefilmd door de lokale nieuwszender en via de pers en social media verspreid. Van ProDemos zetten we animaties in over wat de gemeenteraad precies doet, waarom je zou moeten gaan stemmen, wat er met je stem gebeurt na de verkiezingen, enzovoort. Binnenkort hebben we nog een aantal video’s over hoe lokale jonge kiezers naar de lokale verkiezingsthema’s kijken. We zetten selectief promotie van berichten op social media in.

 Vlogger
We hebben een subwebsite gemaakt op velsen.nl over de verkiezingen, te vinden onder velsen.nl/verkiezingen. Op deze site komt hetzelfde soort informatie als op social media naar voren, overzichtelijk bij elkaar gebundeld. Hetzelfde doen we sinds 22 februari elke week in de gemeentelijke infopagina in een lokale krant. We communiceren ook ‘offline’ met inwoners en jongeren. We hebben afgelopen woensdag 35 zogeheten gronduitingen geplaatst die verwijzen naar de stellingen in onze stemhulp. Meer hierover lees je hier en hier.
Verder ben ik met een collega langs jongerencentra in de gemeente geweest om met jongeren te praten en organiseerden we op 28/2 een discussieavond met jongeren in een lokaal café. Er zijn ook twee jongerendebatten, een georganiseerd door het lokale John van Dijkfonds dat zich richt op jongeren van 12 tot en met 21 jaar en een debat georganiseerd door een van de jongerencentra. We zijn ook van plan om met een lokale vlogger van 18 jaar en met de burgemeester een vlog op te nemen over de verkiezingen. De doelgroep van 18 tot en met 24 jaar sturen we naast de stempassen ook een persoonlijke uitnodiging op briefkaart uit naam van Frank Dales om te komen stemmen.
Naast contact met de jongerencentra hebben we ook informatie gedeeld met de bibliotheek en de twee moskeeën die onze gemeente rijk is. Deze gaven zelf aan geïnteresseerd te zijn in onze campagne.
Op verkiezingsdag hebben we naast de vaste stembureaus een mobiele Stembus. Deze Stembus zal in vier tijdsvakken vier locaties binnen de gemeente aan doen. De week voor de verkiezingen staat de Stembus op de weekmarkt in IJmuiden en kunnen mensen ter plekke Velsen.MijnStem invullen op iPads.
Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Ianthe Dickhoff
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*