MOOC Digitalisering doet ertoe: inzicht Digitale inclusie online


Het tweede inzicht van de Massive Open Online Course (MOOC) Digitalisering doet ertoe staat online. Hierin onderzoekt Wouter Welling, beleidsmedewerker Digitale Overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wat er nodig is voor digitale inclusie.

Digitale inclusie betekent dat iedereen deel moet kunnen nemen aan de samenleving, ook online. Zo’n 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft moeite met deze digitalisering. Dat leidt tot problemen in interacties, bijvoorbeeld met de overheid.

Een digitale overheid werpt drempels op voor een grote groep, minder digitaal vaardige burgers. Ze beïnvloedt hun dagelijks functioneren en brengt het ideaal van de inclusieve maatschappij in gevaar. Welke drempels zijn er voor digitaal minder vaardige burgers en hoe kan de overheid deze wegnemen?

Bekijk inzicht #2 hier:

Wouter Welling spreekt in dit inzicht met taalambassadeur Yvonne Geers. Zij vertelt over de problemen waar minder digitaal vaardige burgers tegenaan lopen. Paul Adels, manager Markt en Productontwikkeling bij de Bibliotheek Rotterdam, bespreekt wat bibliotheken kunnen doen om die problemen weg te nemen. Lea Bouwmeester, senior adviseur zorgtransformatie, digitale vaardigheden en e-health bij het ECP|Platform voor de InformatieSamenleving, voegt daaraan toe op welke wijze publiek-private samenwerking een positieve rol kan spelen.

De MOOC Digitalisering doet ertoe is mogelijk gemaakt door de directie Informatiesamenleving en Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het eerste inzicht ‘Digitale identiteit’ is op 15 januari verschenen. Het derde inzicht ‘Het leren van platformen’ komt online op 29 januari.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*