Van lokale kwaliteit naar landelijke kracht

GemeenteDelers

In de ruim drie jaar die ik nu in en met gemeenten werk, heb ik al vele mooie voorbeelden van vernieuwingen in dienstverlening gezien. Stuk voor stuk pareltjes die ik graag met andere gemeenten zou willen delen. Maar dat delen gaat niet vanzelf. Terwijl onze gemeenten zichzelf veel geld en moeite zouden kunnen besparen als ze vaker ideeën van elkaar over zouden nemen. Daarom ben ik blij met GemeenteDelers: een wedstrijd om deze parels zichtbaar te maken en aan elkaar te rijgen.

Zowel VNG als subsidieverstrekker BZK waren direct enthousiast over het idee: een landelijke competitie gericht op de gemeentelijke dienstverlening waarbij we inspirerende voorbeelden van verbeteren, vernieuwen en innoveren voor het voetlicht brengen en voor alle gemeenten beschikbaar stellen op een online kennisplatform: Dienstverlening Gemeenten.

Delen is het nieuwe vermenigvuldigen
Het is kostbaar en gewoon heel zonde van alle tijd en energie om 355 keer het wiel opnieuw uit te vinden. Ik heb veel collega’s gezien die in hun gemeente zeer gedreven en creatief oplossingen bedenken voor lokale opgaven. Maar die zijn zich niet bewust van de waarde daarvan voor andere gemeenten. Of in ieder geval weten ze niet hoe ze deze kennis met andere gemeenten kunnen delen. En wat ik ook veel zie in de gemeentewereld: men is te bescheiden. Veel gemeentelijke collega’s denken dat het niet zo bijzonder is wat ze doen. Ze staan sowieso niet graag in de spotlights: ‘Dat is toch gewoon mijn werk waar we voor worden betaald?’ Dat klopt, maar door kennis te delen, kunnen ook anderen er ook van profiteren.

Paradepaardjes
Dat zo’n wedstrijd werkt, weet ik uit ervaring. Bij mijn vroegere werkgever PostNL was ik als (mede-)initiater, organisator en later als jurylid betrokken bij hun eigen Masters competitie. Het begon 20 jaar geleden klein bij PostNL, werd wereldwijd bij TNT en loopt tot de dag van vandaag nog steeds. Collega’s konden hier hun beste initiatief van het afgelopen jaar inzenden. Dat leverde leuke en leerzame resultaten op, met een groot ‘leren en denken effect’. Wat mijzelf destijds raakte waren de finalisten teams die mij toevertrouwden dat ze al veel pogingen hadden gedaan om echt aandacht te krijgen voor hun initiatief of idee; dat ze steeds tegen een muur aanliepen, en dat het dankzij de competitie eindelijk wel was gelukt. En hoe!

‘Het is heel goed om te leren van elkaar en samen de vruchten te plukken van geslaagde initiatieven’

Marcel Krom, CIO van PostNL zegt dan ook: “Na 20 jaar Masters bij PostNL, kan ik wel zeggen dat we daar als bedrijf heel trots op zijn. Elk jaar kan iedereen de initiatieven indienen die ze het meest geslaagd vinden en elk jaar komen daar meerdere prachtige ontwikkelingen uit, waar we als bedrijf veel van kunnen leren. De competitie is destijds bij TNT uitgegroeid tot een jaarlijks en zeer belangrijk event en bij PostNL is het tot op de dag van vandaag echt een eer om een Masters Paradepaardje te winnen. Het is mooi te horen dat VNG nu GemeenteDelers in het leven roept, want het is heel goed om te leren van elkaar en met elkaar de vruchten te kunnen plukken van geslaagde initiatieven.”

Ook meedoen?
Het is simpel. Stuur jouw voorbeeld van vernieuwende of verbeterde dienstverlening, informatievoorziening en/of data gedreven werken, voor eind november in. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en tijdens de finale in april 2021 zien we wie de meest geslaagde, relevante, waardevolle en opschaalbare inzending had. Zie de website van GemeenteDelers voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Suzanne Kursten
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*