De tijd van experimenten is gekomen!


Dat data belangrijk zijn, hoeft geen betoog meer. Iedereen heeft het over big data, open data en data data. Maar wat kan je er nou echt mee? Als ik weer achter mijn werkplek kruip, zijn mijn instrumenten Word, Powerpoint en mail – en af en toe een excelletje – precies dezelfde instrumenten als ik 10 jaar geleden gebruikte. De boodschap en effect zijn anders, maar de gereedschappen hetzelfde. Zie ik dan iets over het hoofd?

Hoe gaat het dan met de verwerking van data bij commerciële bedrijven? Bestel maar eens een hogedrukspuit. Nadat je die hogedrukspuit gekocht hebt krijg je nog een week lang aanbiedingen voor hogedruk spuiten.

‘We zijn er nog lang niet met data en het goed kunnen werken met data’

Kortom, we zijn er nog lang niet met data en het goed kunnen werken met data. En dat zal ook niet zomaar veranderen. Waar en hoe kunnen we nou data inzetten op een manier zodanig dat dit effect gaat hebben op ons dagelijks werk?

Daar is meer voor nodig, experimenten, uitproberen… Juist nu moeten we starten met experimenten. Hoe kun je in je dagelijks werk data inzetten op een dusdanig manier dat er andere inzichten en manieren ontstaan om iets te bereiken. Zolang we over data blijven nadenken, is dat ook lastig, maar pakken we een maatschappelijk vraagstuk en zetten we dat centraal wordt het een ander verhaal.

Een voorbeeld: hoe kunnen mijn kinderen goed kiezen voor een opleiding waarmee ze later een grote kans op de arbeidsmarkt maken, hoe kunnen we de uitstoot van broeikasgassen terugdringen? Hoe kunnen we inzicht krijgen in het vluchtelingenvraagstuk zodat we hier opeen goede manier meer om kunnen gaan? Dat er voor dit soort vraagstukken data nodig zijn is duidelijk, maar dan moeten we wel bereid zijn om te kijken naar dit soort vraagstukken met data als bouwsteen om te komen tot een oplossing. We moeten met elkaar de dialoog willen voeren over de oplossingsrichting. Het inrichten van experimenten om dat te ervaren is belangrijker dan ooit tevoren. En die experimenten moeten op veel plaatsen plaatsvinden, dicht bij de vraagstukken, dicht bij de maatschappij. Op die manier gaan we leren dat er met andere gereedschappen dan Word en Powerpoint veel meer te bereiken valt. Experimenteert u mee?

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Paul Suijkerbuijk
Deel dit artikel

Er is 1 reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

    ">Anoniem

    Wat ik mij afvraag, op het moment dat wij meer data gaan verzamelen en die daadwerkelijk gaan gebruiken, creëren wij dan uiteindelijk niet een maatschappij voor onszelf net zoals de maatschappij in het boek ‘De Cirkel’ van Dave Eggers? Willen wij dit?

    19 mei 2016