Van data naar handelingsperspectief


Een belangrijke ambitie van de Interprovinciale Digitale Agenda (IDA) is om digitalisering in te zetten voor maatschappelijke opgaven. Geen enkel vraagstuk kan zonder digitalisering, maar het moet wel op de juiste manier worden gebruikt.

De coronacrisis laat zien dat data cruciaal is. En dat is voordelig, zegt Marcel Thaens, Chief Information Officer bij de provincie Noord-Brabant. ‘Never waste a good crisis. De huidige crisis biedt momentum om meer data-gedreven te gaan werken. Door goed gebruik te maken van data kunnen we slimmer kiezen en beter handelen.’

Puzzelen
Een andere crisis die veel baat heeft bij een data-gedreven aanpak is de stikstofcrisis. Via de IDA hebben de provincies het Living Lab Stikstof opgezet, waarin deskundigen data en definities vergelijken om tot de juiste aanpak te komen. De provincie Noord-Brabant maakte een viewer waarin alle beschikbare data worden weergegeven op een kaart, met vermelding van de bijbehorende bronnen. ‘Zo ontsluit je op een transparante manier welke data je hebt, waardoor het gesprek daarna ook makkelijker is,’ zegt Thaens.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit de Publiek Denken special iSamenleving: Grip op gegevens. Klik hier om verder te lezen. 

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*