Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ridderzaal zijn op 19 november de Overheidsawards 2018 uitgereikt. JenV-ambtenaar Emine Özyenici is verkozen tot de Overheidsmanager van het Jaar. De prijs voor de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar gaat naar Waterschap Aa en Maas.
Emine Özyenici, directeur Informatievoorziening en Inkoop op het ministerie Justitie en Veiligheid, ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Jetta Klijnsma. In de finale ging zij de strijd aan met Desirée Curfs, directeur Stroomopwaarts bij het participatiebedrijf van de gemeenten Maassluis, Schiedam en Vlaardingen, en Rob Keet, teamleider Grootschalige Opsporing bij de eenheid Noord-Holland van de Nationale Politie.
Leider in verbinding
Het thema van deze editie van de Overheidsawards luidt ‘Leider in Verbinding’. Dit stond ook centraal in de Overheidslezing, dit jaar verzorgd door voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol. Özyenici is bij uitstek een leider in verbinding, stelt de jury. Zij ziet de JenV-ambtenaar als een rolmodel voor huidige en toekomstige leidinggevenden. De juryleden roemen haar authentieke leiderschapsstijl en vermogen om partijen met verschillende belangen te overtuigen van het gezamenlijk belang.
‘Als directeur Informatievoorziening en Inkoop draagt Emine bij aan een digitaal toekomstbestendig Nederland. In deze tijd van constant verdergaande digitalisering wordt het steeds belangrijker om als overheid goed te kunnen opereren in de informatiemaatschappij. Dit vergt aanpassingsvermogen, de rol van Emine en haar team hierin is van groot belang,’ zo valt te lezen in het juryrapport. ‘Als een “Leider in Verbinding” heeft ze haar van oorsprong intern gerichte directie zichtbaar gemaakt door naar buiten te treden en actief de verbinding op te zoeken waar dat niet vanzelfsprekend is.’
Zelfbewuste overheidsorganisatie
Aan Piet Sennema, secretaris-directeur Waterschap Aa en Maas, de eer om namens zijn organisatie de prijs in ontvangst nemen. Overige kanshebbers in de finale van de verkiezing tot de Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2018 waren Gemeente Heerhugowaard en de Rechtbank Rotterdam.
De jury ziet Waterschap Aa en Maas als een zelfbewuste overheidsorganisatie die een aantoonbare doorwerking heeft met vele bewezen resultaten in de praktijk. Bijvoorbeeld op het terrein van de digitale transitie. Zo beschikt het waterschap over een eigen data-lab, waarin de innovatiekracht vanuit de organisatie wordt aangevuld met data-scientists en samenwerkingen van buiten.
De manier waarop het waterschap haar maatschappelijke taak invult maakt indruk op de jury. Het waterschap is niet langer een handhavende overheid maar een partner voor inwoners en bedrijven waar elkaars belangen in duurzame structurele samenwerkingsprojecten resulteren, stellen de juryleden. Bovendien stapt de organisatie in slimme netwerken en coalities, gericht op innovatie en leren. Ook is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de cultuur en het HRM-beleid. ‘Er is veel ruimte en stimulans voor ontwikkeling,’ aldus het juryrapport. ‘Tijdens het werkbezoek van de jury was het personeel dan ook erg gedreven en enthousiast.’
Over de verkiezing
De Verkiezing Overheidsmanager van het Jaar volgt al meer dan twintig jaar de beste managers van de Nederlandse overheid op de voet. De jury staat onder voorzitterschap van Jetta Klijnsma (commissaris van de Koning Provincie Drenthe). Daarnaast bestaat de jury uit Jannine van den Berg (politiechef Landelijke Eenheid), Antje Dekker (secretaris-directeur Waterschap De Dommel), Paul Depla (burgemeester Breda), Sandra Groeneveld (hoogleraar Publiek Management, Universiteit Leiden), Bram de Klerck (DG Algemene Bestuursdienst), Siebe Riedstra (SG ministerie van Justitie en Veiligheid) en Arre Zuurmond (ombudsman metropool Amsterdam, Overheidsmanager van het Jaar 2016).
De verkiezing is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en wordt mede mogelijk gemaakt door: Binnenlands Bestuur, Ernst & Young (EY), Handvest Publiek Verantwoorden (HPV), Huis ter Duin, Interprovinciaal Overleg (IPO), ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Ordina, Publiek Denken, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM).
Finalisten Jonge Ambtenaar van het Jaar 2019
Op de avond zijn ook de drie finalisten voor de verkiezing van de Jonge Ambtenaar van het Jaar 2019 bekendgemaakt. Dit is een initiatief van de stichting FUTUR, het landelijke netwerk van én voor jonge ambtenaren die werkzaam zijn bij de overheid. Ambtenaren Bijou van Haren (Koninklijke Landmacht), Neeltje van der Heijden (gemeente ’s-Hertogenbosch) en Brandon Pouw (provincie Zuid-Holland) zullen de komende maanden strijd aangaan om deze titel. Tijdens de verkiezingsavond op 17 januari 2019 wordt duidelijk wie als winnaar uit de bus komt.
Geef een reactie