Blockchain heeft de potentie zich te ontwikkelen tot de grootste technologische revolutie sinds de opkomst van internet. Dat stellen Simone Vermeend en Perry Smit in de nieuwste uitgave van Blockchain: de technologie die de wereld radicaal verandert. Een inspirerend boek dat aandacht heeft voor de toepassingsmogelijkheden én -risico’s.
De blockchaintechnologie staat nog in de kinderschoenen. ‘Er zijn verschillende uitdagingen waarvoor een oplossing gevonden moet worden voordat brede toepassing realiteit wordt. De komende jaren vragen om mensen met een creatieve geest en verbeeldingskracht om nieuwe mogelijkheden te verzinnen. Mogelijkheden die de verbeeldingskracht op dit moment te boven gaat,’ aldus de auteurs in het slothoofdstuk. ‘Hoe de technologie zich ontwikkelt en wat de gevolgen daarvan zijn, is daarom niet te voorspellen. Experts lijken het er in ieder geval over eens dat het een significante impact gaat hebben op diverse vlakken van onze samenleving.’
Fundamentele verandering
Blockchain wordt steeds meer gezien als een technologie die verschillende businessmodellen radicaal zal veranderen. In dit boek trachten Vermeend en Smit niet zozeer de techniek achter dit nog wat moeilijk te doorgronden concept uiteen te zetten, maar kijken zij veel meer naar toepassingsmogelijkheden en -risico’s.
Blockchain heeft zelfs de potentie zich te ontwikkelen tot de grootste technologische revolutie sinds de opkomst van internet, luidt de optimistische visie van de auteurs. Een technologie die de manier waarop wij met elkaar samenwerken, vertrouwen organiseren en onze samenleving inrichten fundamenteel kan veranderen.
Experimenten en pilots
De overheid speelt in die ontwikkeling een – zij het nog wat afwachtende en aftastende – rol. Wereldwijd buigen regelgevers en toezichthouders zich actief over het vraagstuk wat blockchaintechnologie betekent voor de bestaande wet- en regelgeving en hoe dit doorwerkt naar publieke organisaties en burgers.
‘Ook de Nederlandse overheid stimuleert
experimenten en pilots’
Ook de Nederlandse overheid stimuleert experimenten en pilots. Zo bekijkt de Belastingdienst samen met de Kamer van Koophandel hoe btw automatisch kan worden afgedragen en onderzoeken gemeenten hoe vergunningen via een blockchain kunnen worden afgehandeld. Er zijn met deze technologie vast meer voordelen te behalen op terreinen als het vaststellen van iemands identiteit, veilig elektronisch stemmen, het verminderen van documentatie en papierwerk, het verminderen van fraude en het beteren en versnellen van ambtelijke en juridische processen. Tel uit je winst!
In de praktijk
In elk boek is een unieke QR-code toegevoegd. Daarmee kan iedereen via www.blockchainboek.nl een eigen blockchain aanvragen en gebruiken. Op die manier wordt inzichtelijk hoe je verschillende functies kunt toepassen en hoe je je eigen transacties kan laten valideren.
Ook staan er de nodige voorbeelden, praktijkopdrachten, interviews en een actueel overzicht van digitale bronnen over blockchain. Zo blijkt het sinds 2018 mogelijk exact te achterhalen waar jouw fles sinaasappelsap van Albert Heijn vandaan komt en welke weg dit product heeft afgelegd. Blockchain: de technologie die de wereld radicaal verandert is een inspirerend boek voor startende en zich oriënterende managers, zeker ook uit de publieke sector.
Simone Vermeend en Perry Smit (2019), Blockchain; de technologie die de wereld radicaal verandert, ISBN 978-94-92460-14-1, Einstein Books, 192 pagina’s, € 20.
Michel Leung zegt
Beste,
De link http://www.blockchainboek.nl werkt niet.
Graag uw advies hieromtrent.
Met vriendelijke groeten.