Samen met onder meer Patrick Kenis, hoogleraar aan de Tilburg Institute for Governance heeft Joerg Raab, associate professor bij Organization Studies van Tilburg University, de afgelopen 5 jaar onderzoek gedaan naar (inter)organisatorisch netwerken bij de uitbraak van besmettelijke ziekten.
De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.
Raab legt uit dat vele actoren actief worden wanneer zulke ziekten uitbreken, wat betekent dat organisatorische capaciteit en coördinatie cruciaal zijn om krachtige antwoorden te bieden – er zijn krachtige network responses nodig. Verschillende ziekten brengen verschillende netwerken op gang, met verschillende actor sets en network structures. Netwerkanalyse is dan van belang, met nadruk op de relevante stakeholders en de control activities, ook omdat netwerken niet stabiel zijn. De national coordination authority (NCA), in dit geval het RIVM, zal gezag en mandaat moeten hebben, alsmede tijd en hulpbronnen, alsmede aandacht voor het herkennen, monitoren en beoordelen van netwerken. Nadruk op het virus als zodanig is veel te beperkt.
*Zie OMOOC.nl voor colleges en webinars in tijden van de coronacrisis en de website van de Vereniging voor Bestuurskunde voor meer informatie over de Special State of Science reeks.
Geef een reactie