Remco Nehmelman, griffier van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en hoogleraar Publiek Organisatierecht aan de Universiteit Utrecht, gaat in op de werking van de Eerste Kamer tijdens de coronaperiode.
De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.
Eerst legt Nehmelman de rol van de griffier uit en wat diegene betekent voor de Eerste Kamer. Daarna gaat hij in op de werking van de Eerste Kamer tijdens de coronacrisis. De commissievergaderingen gingen digitaal door, via de iPad die sinds 2011 wordt gebruikt. De plenaire vergaderingen werden na 3 weken weer fysiek opgestart, met maximaal 14 leden in de zaal. De Raad van State heeft geadviseerd inzake digitaal vergaderen, inclusief het quorum, de vergadering zelf en het stemmen: in uitzonderlijke situaties – zoals een lockdown – kan dat. Uiteindelijk is de interpretatie van de Grondwet aan de Kamers zelf. De Eerste Kamer heeft geopteerd voor zoveel mogelijk fysieke vergaderingen, waarvoor meer ruimte is gerealiseerd. De eerste hoofdelijke stemming heeft inmiddels plaatsgevonden en de Spoedwet digitaal vergaderen bij de decentrale overheden. De volgende grote uitdaging is Prinsjesdag.
*Zie OMOOC.nl voor colleges en webinars in tijden van de coronacrisis en de website van de Vereniging voor Bestuurskunde voor meer informatie over de Special State of Science reeks.
Geef een reactie