Heinrich Winter, hoogleraar Bestuurskunde aan de juridische faculteit van de RUG, gaat in deze video in op enkele cruciale juridische aspecten van de aanpak van de coronacrisis.
De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.
Winter laat zien dat de crisis goed gemanaged is, maar dat de rechtsstaat kind van de rekening dreigt te worden. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de noodverordeningen die sinds het uitbreken van het virus van kracht zijn. Een van de gevolgen daarvan is de gebrekkige democratische controle op de noodwetgeving; de volksvertegenwoordiging is op meerdere manieren buiten spel gezet. Verder zijn en grote regionale verschillen, onder meer in termen van de mate van handhaving, en zijn er moeilijk uit te leggen verschillen tussen sectoren.
Daarnaast ontstaan er conflicten met grondwettelijke beginselen, zoals bewegingsvrijheid, en zijn vooral de stringente maatregelen in de verpleeg- en verzorgingssector kwestieus. Ten tweede zijn er de onduidelijkheden rond digitale beraadslagingen en besluitvorming, bijvoorbeeld in gemeenteraden. Ten derde is er het ‘techno-solutionisme’ van ‘tracing-apps’ waarmee te hoge verwachtingen zijn gecreëerd. Hierdoor zijn enkele beginselen, zoals privacy, onder druk komen te staan en worden surveillance en controle aangejaagd. Al met al genoeg redenen om de gevolgen van het coronavirus voor de rechtsstaat de komende tijd goed in de gaten te houden – ook in de bestuurskunde.
*Zie OMOOC.nl voor colleges en webinars in tijden van de coronacrisis en de website van de Vereniging voor Bestuurskunde voor meer informatie over de Special State of Science reeks.
Geef een reactie