Op 9 september aanstaande presenteert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een rapport over de omgang met digitale ontwrichting. Het rapport wordt aangeboden aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Onze afhankelijkheid van digitalisering wordt steeds groter, aldus de WRR. Zoals bij dagelijkse handelingen als bellen, reizen of betalen, bij slimme sensoren in veiligheidssystemen en bij volledig geautomatiseerde processen in tal van bedrijfstakken. Steeds vaker zijn verschillende systemen ook nog aan elkaar gekoppeld. Door een foutje in de software of moedwillige aanvallen kan een verstoring optreden die het hart van de samenleving raakt.
Nederland is voorbereid op rampenscenario’s maar wat te doen bij een digitale ontwrichting, vraagt de raad zich af. Wie grijpt dan in? Met welke bevoegdheid? Hoe bereiden we ons voor? Nu de digitale wereld steeds verder verknoopt raakt met fysieke infrastructuren en het sociale weefsel van onze samenleving, is cybersecurity alleen niet langer voldoende.
Het rapport dat de WRR 9 september publiceert, is onderdeel van het project Digitale ontwrichting. Dit project beoogt beleidsperspectieven voor de overheid te schetsen. Hoe begint een digitale verstoring, wat is daarvan het verloop, welke effecten kunnen optreden, en wanneer is zij voorbij? Welke afhankelijkheden komen in beeld? Zijn er manieren om – vooraf – het herstelvermogen van de Nederlandse samenleving te vergroten en welke verantwoordelijkheid heeft de overheid daarin? Een onderliggende vraag hierbij is telkens in hoeverre een digitale verstoring lijkt op andere crises en ramptypen en of hieruit lessen zijn te trekken voor de omgang met digitale ontwrichting en afhandeling van de gevolgen daarvan.
Voor meer informatie, ga naar de website van de WRR.
Geef een reactie