De lokale politiek als politiek dorp

Studie Universiteit van Tilburg naar gemeenteraadsverkiezingen

Het beeld van de lokale politiek als politiek dorp en als een wereld waar men elkaar kent, op elkaar let en eigen gebruiken en rituelen heeft, is nog steeds toepasbaar. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg in een studie naar de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

De onderzoekers hebben gekeken naar de totstandkoming van programma’s, de werving en selectie van kandidaten, campagnes en het resultaat in termen van verkiezingsuitslagen en coalitieonderhandelingen in gemeenten. De studie Achter de schermen is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en onlangs gepubliceerd.

Pragmatisch
De ondervraagde lijsttrekkers stellen zich over het algemeen pragmatisch op ten aanzien van de lokale politiek, concluderen de onderzoekers. Ze vinden het naar eigen zeggen belangrijk om dingen gedaan te krijgen en niet om ‘politieke spelletjes’ te spelen. Scherpe politieke tegenstellingen over beleidsdoelen komen in de onderzochte gemeenten nauwelijks voor, al varieert wel de mate waarin voorstellen concreet worden uitgewerkt.

Integriteit en duurzaamheid
De processen die zich achter de schermen van de lokale verkiezingen afspelen, zijn in grote mate gelijk aan eerdere verkiezingsjaren, aldus het onderzoek. Enkele ontwikkelingen die in 2010 en 2014 al werden geconstateerd hebben zich voortgezet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vanzelfsprekendheid waarmee de gemeente wordt beschouwd als faciliterend en als onderdeel van een breder netwerk van ondernemers, instellingen en inwoners. Ook integriteit en duurzaamheid zijn te midden van veel ‘vaste’ onderwerpen als veiligheid en zorg belangrijk(er) geworden.

Casusgemeenten
De studie is gebaseerd op literatuuronderzoek. Daarnaast hebben de onderzoekers specifiek gekeken naar de gemeenten Gouda, Meppel en Rucphen.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn 3 reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

  ">Jochem van Abel

  Excuses, zag de link niet aanvankelijk. Kan inmiddels bij het onderzoek. Echter, toch nog wel benieuwd naar een website of platform naar aanleiding van dit onderzoek.

  13 mrt 2019
  ">Joost
  Projectmedewerker Platform O

  Hartelijk dank voor uw interesse in het artikel. Over de exacte aanleiding voor het onderzoek verwijs ik u graag door naar een van de onderzoekers.

  13 mrt 2019
  ">Jochem van Abel
  Functioneel applicatiebeheerder

  Waar is het onderzoek digitaal verkrijgbaar ? Wie zijn exact de schrijvers ? Wat schrijven ze er zelf over ? Is er een website ?

  13 mrt 2019