23 juni 2016 , door heel Nederland

Tour d'Overheid

Kijk achter de schermen bij de beste overheidsorganisaties

Tijdens de  Tour d’Overheid geven de finalisten van de verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar een kijkje achter de schermen. De deelnemers aan de Tour gaan langs bij de Avri, FIOD en CBS en krijgen antwoord op de vraag: wat maakt deze organisaties tot de beste overheidsorganisaties? Bij Avri vertelt men over hun inzet van nieuwe smart technieken en slimme bedrijfsvoering, bij de FIOD over hoe zij opsporing naar een nieuw level hebben gebracht en bij het CBS over hoe zij om zijn gegaan met kleine en grote weerstand – zowel intern als extern – bij hun transformatie naar een CBS dat internationaal hoog staat aangeschreven. Over wat dit vroeg aan leiderschap en wat dit vroeg van hun samenwerkingspartners.

Programma: mee met programma of apart met je eigen groep. 
De deelnemers kunnen kiezen: mee met een gezamenlijk programma over hoe deze finalisten innoveren en wat daarvan geleerd kan worden of met een eigen groep in een bus en eventueel eigen tussenstops. Zo kan een geplande managementdag of andere sessie worden gecombineerd met deze karavaan langs innovatieve collega’s. Zo combineert een managementteam van de gemeente Amsterdam een dag van haar leiderschapsprogramma met de deelname aan deze karavaan. Een team van BZK doet hetzelfde.

Het globale programma:
08:00-10:00 Vertrek met een bus op jouw locatie
10:00-11:30 Start bij Avri: smart en duurzame uitvoeringsorganisatie.
11:30-12:00 In de bus: waar heeft de jury van de verkiezing naar gekeken?
12:00-13:15 Lunch in het Innovatiebos
13:15-14:00 In de bus: hoe innoveren deze organisaties?
14:00-15:30 Opsporing en de digitale overheid bij FIOD
15:30-16:30 In de bus: hoe innoveren deze organisaties? / deel 2
16:30-18:30 Dilemma’s en leiderschap achter de schermen bij CBS Newsroom
18:30 Terugreis met de bus

Waarom Tour d’Overheid: ervaringen uit 2015
In een Etmaal is een groep van 20 overheidsmanagers (gemeentesecretarissen, loco-gemeentesecretarissen en directeuren van gemeenten en het rijk) op bezoek geweest bij de finalisten en winnaar van de verkiezing van 2015. Dat waren Jeugdbescherming Regio Amsterdam, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de Gemeente Zaanstad. Het was een unieke gelegenheid voor allerlei overheidsmanagers om een keer met elkaar en publiek goed georganiseerde overheidsorganisaties een gesprek te voeren over vakmanschap, kwaliteit van overheidsorganisatie en excellente ontwikkelingen.