Dromen, durven en gewoon doen

Op naar een exclusievere samenleving

Weener XL droomt van een inclusieve samenleving; iedereen de kans te laten krijgen om te participeren. Waarbij ons succes ligt in de kracht van het samen doen. Binnen onze eigen organisatie, maar vooral juist ook door te delen en samen te werken met anderen.

Verkiezing Beste Overheidsorganisatie
Vanaf 17 april gaat de Verkiezing van de Beste Overheidsorganisatie van het jaar van start. De winnaar van vorig jaar was de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Aan de verkiezing deed een aantal andere goede organisaties mee, dat de finale niet haalde. Deze organisaties worden in de uitgave Leren maakt verschil en op platform O voor het voetlicht gebracht.

Weener XL is in 2014 ontstaan uit de samenvoeging van het SW-bedrijf en de Sociale Dienst van ’s-Hertogenbosch. We begonnen ermee toen gemeenteland in zak en as zat na het mislukken van de Wet werken naar vermogen en budgetkortingen op ons af kwamen. Wij namen het heft in eigen hand. We vroegen ons af wat er nodig is om mensen zo snel en goed mogelijk aan werk te helpen? Het antwoord: de handen ineenslaan. Het is onze overtuiging dat alleen één organisatie voor werk en inkomen het goede antwoord is op de uitdagingen die de Participatiewet stelt. Dus niet alleen de uitvoering, maar ook het beleid én budget op het gebied van werk en inkomen onder één dak.
Het samenvoegen van twee organisaties en culturen was overigens geen makkelijke opgave. Omdat onze droom, missie en visie zijn verweven met de prestaties van onze medewerkers, zijn de medewerkers vanaf de start in de opbouw van de nieuwe organisatie betrokken. Daardoor is het gelukt in korte tijd een nieuwe organisatie op te tuigen. En dat terwijl de winkel gewoon open bleef. Een nieuwe naam en het onderbrengen van alle activiteiten in één gebouw versterkte daarbij de synergie.

Vermenigvuldigen
We zijn sociale dienst, werkgever én een commerciële organisatie. Maar steeds meer ook een partner in een netwerk, zoals bijvoorbeeld in het mvo platform AANtWERK en De Schoonmaak Coöperatie. We delen daarmee onze inzet en middelen. Daar komen mooie dingen uit voort. We richten ons perspectief op het nog beter doen van de dingen waar we goed in zijn én actief op zoek te blijven naar nieuwe kansen. Neem nou de zorgcorporatie in de gemeente. Die levert huishoudelijke hulp aan mantelzorgers. Wij springen erop in met een groentak voor die corporatie. Natuurlijk gaat het weleens mis. Maar wij incasseren liever tegenslag en verbeteren daarna dan dat wij onvoldoende resultaat hebben en mensen kansen ontzeggen.

‘Wij incasseren liever tegenslag en verbeteren daarna dan dat wij onvoldoende resultaat hebben en mensen kansen ontzeggen’

Wij werden, eerder dan gepland, van ‘status aparte’ een eigen sector binnen de gemeente. Dit dankzij onze betrokken medewerkers, die niet alleen het beste uit zichzelf, maar ook uit de cliënten en onze stakeholders halen waarvoor en waarmee wij werken.
Ondanks de kleinere formatie werd een door de crisis veroorzaakte (landelijke zichtbare) groei van het bestand uitkeringsgerechtigden opgevangen. Tevens zijn wij succesvoller in het alleen laten instromen van mensen in de uitkering die hierop recht hebben en die zonder ondersteuning niet aan het werk komen. Wij boeken successen door mensen te laten uitstromen naar reguliere functies en voor diegene waarvoor dat niet mogelijk was, bieden wij werktrajecten op maat of beschut werk.

Social return
Weener XL is in krap twee jaar tijd met een nieuwe formule een soepel functionerende organisatie geworden die niet alleen uitvoering geeft aan de Participatiewet maar vooral ook andere partijen uitdaagt dit voorbeeld te volgen. Sociaal ondernemen werd in ’s-Hertogenbosch door Weener XL op de kaart gezet. Behalve dat Weener XL de samenwerkingspartner is op het gebied van social return zorgen ze vooral ook dat ondernemers en instanties bewust worden en zelf een proactieve rol nemen in het vergroten van sociale inclusie in Nederland.

Dat is dus niet alleen dromen maar ook gewoon doen.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Marleen Olijslagers
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*