De meerwaarde van publiek leiderschap


Leiderschap is een populair thema waar boekenkasten over vol geschreven zijn. Tegelijkertijd is er pas sinds een paar jaar aandacht voor publiek leiderschap vanuit de wetenschap. Tijdens een conferentie op 22 februari wordt er stilgestaan bij het belang van kennis over leiderschap in een publieke context.

Bekijk het volledige programma van de conferentie De meerwaarde van publiek leiderschap. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Leiden Leadership Centre op vrijdag 22 februari.

Publieke organisaties zijn niet hetzelfde als bedrijven en daarom zijn leiderschapstheorieën uit het bedrijfsleven niet altijd toepasbaar in een publieke context. Hoe kan publiek leiderschap bijdragen aan een inclusieve werkomgeving? Hoe ziet publiek leiderschap er tijdens bezuinigingen uit? En hoe kan publiek leiderschap zorgen voor maatschappelijke meerwaarde en werken volgens de bedoeling?

Werken volgens de bedoeling
In zowel publieke als private organisaties staat maatschappelijke meerwaarde hoog op de agenda. Als er gesproken wordt over maatschappelijke meerwaarde, dan gaat het bij publieke organisaties snel over werken volgens de bedoeling’. Werken volgens de bedoeling is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Om daadwerkelijk maatschappelijke impact te hebben en te werken volgens de bedoeling, moeten organisaties in het publieke domein hun interne organisatie verbinden met hun bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken, bepleiten onderzoekers op deze bijeenkomst. Beleid, politieke keuzes, expertises, structuren en systemen, regels, wetten en procedures kunnen allemaal bijdragen aan het creëren van maatschappelijke meerwaarde.

Tegelijkertijd is de menselijke factor, het handelen van professionals binnen publieke organisaties, cruciaal voor hoe regels, beleid en procedures in de praktijk hun uitwerking hebben. Daarom is publiek leiderschap van groot belang in het creëren van maatschappelijke meerwaarde.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*