Netwerken heeft toch geen enkele zin


Maurits, Chris, Kim… Wie? Die ene gemeentesecretaris is ook nog steeds goed bezig. Hackathon. Marcel? Verhaal kennen we al, vaker gehoord, niks nieuws. Hetteke? De nieuwe werkplek. Wat is de rol van de Generaal? Martijn is ook altijd goed. En hoe past het allemaal in het thema Werken vanuit de bedoeling?

Ik zit aan de thee in een zaaltje in het raadhuis van Hoofddorp en ben stil, althans stil, volgens mij hoor je mijn oren klapperen. En ik vraag me af hoe ik hier terecht ben gekomen. Voorbereiding Ambtenaar 2.0-dag 2016.

Ja, hoe ben ik hier eigenlijk terecht gekomen? Terug in de trein ga ik 50 kilometer heen en vijf jaar terug in de tijd. Het begon met ons nieuwe intranet, Hugo, een deelsite op Pleio. Voor een nieuwsgierige ambtenaar als ik het ei van Columbus, dé manier om online samen te werken en kennis te delen. Vervolgens gaf Kim Spinder een lezing bij de gemeente Alkmaar en ik nodigde mezelf als verstekeling uit. Vanaf dat moment was ik zelfbenoemde muiter en officieel fan van Kim.

In de jaren die volgden dompelde ik me onder in Het Nieuwe Werken (bricks, bytes en behavior) en andere methoden als  Getting things done en Dromen Durven Doen. Toevallig kon een collega niet naar het Open Innovation and Social Media event en ik mocht in haar plaats. Daar zette ik mijn eerste echte stappen op Twitter. Vervolgens hielp ik bij de organisatie van een seminar Van bewonersparticipatie naar overheidsparticipatie van CROW Levende stad. Van de interactieve manier van brainstormen tijdens dit seminar, innovatiecafé, ging mijn hart sneller kloppen.

‘Ik heb geen last van het not invented here-syndroom’

Vanwege mijn kritische blik en affiniteit met Pleio belandde ik in het Pleio Promotieteam op de Overheid & ICT-beurs waar ik onverwacht deelnemer werd van de Pleio Bestuurdersconferentie. Daar ontmoette ik voor het eerst de Generaal (ik lees net terug in mijn aantekeningen van toen: een sergeant of majoor in ieder geval met barse stem en in vol ornaat….)

Pleio bleef mijn rode draad en dat ben ik ook blijven promoten, bijvoorbeeld tijdens Elggcampams en IBF live (het engste wat ik ooit gedaan heb, dus sindsdien durf ik ‘alles’). Bij een bijeenkomst van Gemeentebeleving vertelde iemand me over Serious Ambtenaar. Dus werd ik vrijwilliger bij een Serious Ambtenaar-opdracht voor Gemeente Zaandam. Die sessie werd begeleid door twee facilitators van Ynnovate. Dat vond ik zo’n handige manier van een probleem oplossen dat ik me meteen inschreef voor de Ynnovator-training. Sindsdien heb ik tweemaal deelgenomen aan de 321co-dag van A+O fonds Gemeenten, in de rol van facilitator en deelnemer voor Serious Ambtenaar twee sessies begeleid bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Almere.

Ik google me niet suf, maar gooi het in de groep

Halverwege 2015 werd mij gevraagd of ik een Maak kennis met Pleio-workshop wilde geven tijdens de Ambtenaar 2.0-dag in Noord-Brabant. Omdat ik vroeg was hielp ik met de uitgifte van de badges (ideale plek om mensen te ontmoeten trouwens). Ik werd direct ingelijfd in het organisatieteam en zo kwam het dat ik ruim een half jaar later in het raadhuis van Hoofddorp zat na te denken over het programma van dit jaar.

Hoe ik dit allemaal nog weet? Ik heb al, oké overdreven, veel van mijn avonturen via Hugo gedeeld met mijn collega’s, want vernieuwen en ontdekken doe je niet alleen voor jezelf. Door het te delen, konden mijn collega’s de stappen die ik zette volgen, zodat we een beetje samen op konden lopen.  In die vijf jaar onderweg heb ik veel ideeën meegenomen, eigenlijk gewoon gejat, en volgens mij ook best wel wat terug gegeven. Ik voel me rijk met de mensen die ik onderweg heb ontmoet en die ik nu tot mijn netwerk mag rekenen. Heb ik een vraag of probleem dan is er altijd wel iemand die de oplossing heeft, inzicht biedt, richting of een peptalk geeft. Als ik een filmpje zoek voor mijn werk dat past bij een bepaald onderwerp, dan google ik me niet suf, maar gooi het in de groep.  In korte tijd krijg ik de meest actuele en geschikte filmpjes toegeworpen.  Ik heb ook geen last van het not invented here-syndroom. Als we bijvoorbeeld op zoek zijn naar een alternatief voor functioneringsgesprekken en ik hoor dat iemand een mooi wiel heeft uitgevonden, dan neem ik die kennis graag mee.

Terug in de trein twitter ik wat met Herman en Martijn. Herman vindt Ambtenaar 2.0 ontzettend 2015. Ik niet. Volgens mij zijn er net als ik meer mensen die Boer Bos, Clasien, Rolf en voor mijn part Kim nog niet kennen. Het maakt niet uit welke route je loopt, welke stap je wanneer neemt, als je maar loopt. Wie weet, is je volgende stap de Ambtenaar 2.0-dag op 7 oktober aanstaande in Hoofddorp! Dan kunnen we samen kennismaken en kennis maken. Wie weet waar het ons over vijf jaar brengt.

Vergeet ik nog bijna dat ik tijdens die Ambtenaar 2.0-dag in Noord-Brabant gevraagd ben om een bijdrage te leveren aan platform O.  Dat wat ik meemaak als gemeentelijke pionier zal ik voortaan niet alleen delen met mijn Heerhugowaardse collega’s, maar met het ‘grote publiek’. Waarvan akte.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Carmen Nolten-Laan
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*