Open State Foundation wint Saskia Stuiveling Open Data Award

PoliFLW maakt via één platform lokaal politiek nieuws toegankelijk

Vorige week is de Stuiveling Open Data Award (SODA) uitgereikt. De winnaar is Open State Foundation met de toepassing PoliFLW.  PoliFLW maakt via één platform lokaal politiek nieuws toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar als open data.

PoliFLW verzamelt nieuws- en social mediaberichten van politieke partijen en maakt deze op een gebruiksvriendelijke manier doorzoekbaar. Met behulp van machine-learning en open databronnen koppelt het platform het politiek nieuws aan partijen en politieke vertegenwoordigers zoals raadsleden en Statenleden. PoliFLW stelt de gebruiker vragen om zichzelf te verbeteren, daardoor leert de gebruiker van de toepassing, en andersom.

De SODA, vernoemd naar de vorige president van de Algemene Rekenkamer Saskia J. Stuiveling, is ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in 2015. Het kabinet stimuleert het gebruik van open data. De award onderstreept het belang van het gebruik van open data vanwege de economische, maatschappelijke en democratische waarde.

De jury van de SODA2018 bestaat uit Arno Visser (Algemene Rekenkamer, voorzitter), Marianne Linde (gemeente Tilburg), Marleen Stikker (Waag Society), Michiel Leenaars (Internet Society Nederland), Paul Geurts van Kessel (Green Home, winnaar SODA2016) en Ramona de Jong (De Consumentenbond, winnaar SODA2017).

Foto: Martijn Beekman

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*