Over politieke verantwoording, schuld en het overleven van ministers

Minou de Ruiter verdedigt proefschrift over ministeriële verantwoordelijkheid

Wanneer er veel op het spel staat, wordt ministeriële verantwoording een delicate, politieke balanceeract, waarvan het verloop en de uitkomst niet alleen worden bepaald door formele regels, maar ook door de informele normen en praktijk in het politieke systeem. Dat stelt onderzoeker Minou de Ruiter van de Universiteit Utrecht in haar proefschrift.

Minou de Ruiter is onderzoeker bij Domestique Consulting (Sydney) en als promovenda verbonden aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. Op vrijdag 26 april 2019 verdedigt De Ruiter het proefschrift Walking the Tightrope. Political accountability, blame and ministerial survival in two Parliamentary systems.

Gepolitiseerde incidenten in het portfolio van een minister of financiële schandalen leiden vaak tot politieke drama’s. De incidenten zijn riskant: ze kunnen niet alleen de reputatie van een minister beschadigen, of leiden tot aftreden, maar ook het vertrouwen in de regering schaden. Maar er bestaan zowel binnen als tussen parlementaire systemen grote verschillen in de manier waarop deze verantwoordingsepisodes verlopen en wat de politieke uitkomsten ervan zijn, constateert De Ruiter.

Politieke balanceeract
De bestuurskundige heeft onderzoek gedaan naar wat er gebeurt als ministers ter verantwoording worden geroepen voor falen of wangedrag. De specifieke focus in haar proefschrift ligt op de mate waarin formele regels en informele normen tussen politieke elites invloed hebben op het verloop en de uitkomst van de verantwoordingsepisodes in twee verschillende parlementaire systemen: dat van Nederland en de Australische staat New South Wales.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*