Publieke professionals: van romantische naar realistische perspectieven

Special State of Science

Mirko Noordegraaf, hoogleraar Bestuurs- & Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht (UU), tevens voorzitter van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB), staat stil bij publieke professionals en hoe zij professionele kwaliteit leveren.

De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.

Hoewel professionals vaak op een voetstuk worden gezet, zijn romantische beelden nogal dominant: ‘de professional’ behandelt zijn of haar ‘zaak’, met tijd en aandacht, en dan komt het goed. Gevoed door de recente Covid-19-periode, waarin allerlei publieke professionals ‘helden’ zijn geworden maar tevens een reëler beeld is ontstaan van hun werk, laat Noordegraaf zien wat de kritische facetten van het leveren van professionele kwaliteit zijn. Dat zijn: 1. Samenwerking en samenspel (in plaats van soloactie), 2. Capaciteit en omgaan met capaciteitsbeperkingen, 3. Logistiek en zorgen voor logistieke ondersteuning, 4. Het politieke (in plaats van alleen het technische) en dat goed kanaliseren, en 5. Beeldvorming en je openstellen naar de buitenwereld. Dat sluit aan op lopende debatten over ‘transitions in professionalism’, accentueert en voedt deze, en heeft praktische gevolgen.

*Zie OMOOC.nl voor colleges en webinars in tijden van de coronacrisis en de website van de Vereniging voor Bestuurskunde voor meer informatie over de Special State of Science reeks.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*