Wat heb je nodig?

Samenwerking tussen gemeenten

Woensdag hadden wij op school een zogenaamd ‘ouder-kind’-gesprek, een driehoek van juf, dochter (7) en ouders (wij). Daar stelde de juf aan onze dochter halverwege het gesprek de volgende vraag: ‘Wat of wie heb jij nodig om nog beter te kunnen samenwerken?’

Mijn gedachten dwaalden af – een familietrekje, zo bleek later in het gesprek – naar wat ze bij de VNG nu ‘collectiviseren’ noemen. Daarvoor is momenteel een voorstel in de maak. Mijn vertaling: een impuls geven aan de dienstverlening van de gemeente door die beter, goedkoper en eigentijdser (lees: digitaler) te maken. Zeg maar: de digitale agenda 2020.

En ook hier is niet de vraag ‘of’ we moeten samenwerken, maar ‘hoe’ we dat meer en beter kunnen doen. Want er zijn al veel relevante initiatieven, maar het zou mooi zijn als we daar nog een slinger aan kunnen geven, zodat we met 390 gemeenten goedkoper uit zijn en onze bewoners (daardoor) beter kunnen bedienen.

‘Geef een impuls aan de dienstverlening van gemeenten door die beter goedkoper en digitaler te maken’

Kijk ik naar mijn eigen organisatie, dan weet ik zo een aantal van die mooie voorbeelden. Wij onderzoeken met andere gemeenten de mogelijkheden voor een gezamenlijk serverpark en datalab. We profiteren van de gezamenlijke inkoop van de telefonie. We zijn in gesprek met buurgemeente Kaag&Braassem over vergaande samenwerking op ict-gebied.

Maar ik denk ook aan de wijze waarop we samen met bewoners of andere instellingen onze dienstverlening verbeteren, zoals op het gebied van evenementen, of het project dat we zijn gestart rondom schuldhulpverlening. Dit leidt tot snellere en betere ontwerp van een product en proces. Eenmaal ontworpen kunnen we die delen met andere gemeenten.

Maar wat heb je nou nodig om nog beter te kunnen samenwerken? Zeker als het om samenwerken met 390 gemeenten gaat zou het handig zijn als je een club hebt die dat regisseert en ondersteunt. Die soms even doorzet, prioriteert en obstakels wegneemt. Maar hadden we daar de VNG niet voor? Precies, vandaar dat de VNG daarom een voorstel uitwerkt, op ons verzoek. Binnenkort komt dat op de agenda’s. En hopelijk ook snel in de praktijk!

En mijn dochter? Die wil naast Stella zitten.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Pieter Jeroense
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*