Wie wint de European Public Sector Award?   

Inschrijving editie 2019 geopend

Vanaf deze week kunnen overheidsorganisaties in heel Europa zich aanmelden om mee te dingen naar de European Public Sector Award (EPSA) 2019. Deze prijs wordt sinds 2007 tweejaarlijks uitgereikt voor de meest innovatieve en excellente prestaties van overheidsorganisaties in Europa.

Overheidsorganisaties kunnen zich aanmelden tot 18 april 2019. Alle relevante informatie over de verkiezing, zoals de voorwaarden voor deelname, aanmelding, beoordelingscriteria en -procedure, is beschikbaar op de EPSA 2019 website.

De EPSA is een initiatief van het European Institute of Public Administration (EIPA). Het instituut organiseert de verkiezing in samenwerking met de Europese Commissie, Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen, Luxemburg, Italië en Hongarije. Daarnaast ondersteunen de gemeente Maastricht en provincie Limburg EPSA 2019.

New solutions to complex challenges – a public sector citizen-centric, sustainable and fit for the future. Zo luidt deze keer het thema. Overheidsorganisaties kunnen meedingen in verschillende categorieën. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in Europees of nationaal, regionaal, en bovenlokaal of lokaal niveau. De officiële slotceremonie en prijsuitreiking vindt plaats op 4 tot en met 6 november 2019 in Maastricht.

Vensters voor Bedrijfsvoering finalist EPSA 2017
Zo’n 150 organisaties uit heel Europa namen deel aan de EPSA 2017. Het programma Vensters voor Bedrijfsvoering schopte het tot de finale en werd beloond met een good practice certificaat. ICTU, VNG Realisatie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vormen de drijvende krachten achter het programma.

‘Vensters voor Bedrijfsvoering is een benchmarkinitiatief voor overheidsorganisaties om prestaties met elkaar te vergelijken en van elkaar te leren,’ zegt Daniël van Geest, programmamanager Vensters bij ICTU. ‘Iedereen verzamelt cijfers, maar daar heb je pas echt wat aan als je ze in perspectief kan plaatsen. Er werd al veel gedaan op deelterreinen zoals ICT en HRM, maar er was nog geen overstijgende benchmark.’

Veel organisaties kijken steeds kritischer naar hun bedrijfsvoering en dienstverlening, ziet ook Van Geest. ‘Vensters helpt hen beter te presteren door te kijken waar het efficiënter en effectiever kan. Dit doen we onder meer door innovatief onderzoek aan te bieden bij gemeenten, provincies en waterschappen. De informatie en cijfers ontsluiten we in een moderne online omgeving en onze app.’

Nieuwe inzichten
Die aanpak maakte indruk op de jury. Van der Geest: ‘Transparantie tussen overheidsorganisaties, informatie delen en daarover met elkaar het gesprek aangaan is voor ons inmiddels vanzelfsprekend. Maar dat is in andere Europese landen nog lang niet overal het geval.’

Naast erkenning heeft deelname aan de competitie ook veel nieuwe inzichten en internationale contacten opgeleverd, aldus de programmamanager. ‘Je gunt het elke organisatie om dit een keer mee te maken. Het scherpt je denken en geeft je de kans om iets waar je zelf trots op bent te delen met de buitenwereld.’

Meer informatie over de EPSA 2017 en de beste inzendingen zijn terug te vinden in de uitgave An Innovative Public Sector in 2017: New Solutions to Complex Challenges.

 

 

 

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*