Camera's boven de weg? Dan ook in ons belang!


Een medewerker van de RDW vertelt me het mooie verhaal van een man wiens schuurtje afbrandde. In dat schuurtje stond zijn brommer. Dat overleefde de brommer natuurlijk niet. Het schuurtje brandde tot de grond toe af en zelfs het kentekenplaatje had de brand niet overleefd. En daar begon het probleem.

Wie een brommer van zijn naam wil halen, moet het kentekenplaatje inleveren. Je zou denken dat de afweging in dit geval eenvoudig was. Als de werkelijkheid de wet verslaat, kan er van alles in de wet staan, het onmogelijke eisen is onredelijk. En redelijkheid – dat vergeten we wel eens – is ook een vereiste.

Natuurlijk moet je zo’n uitzondering verantwoorden, maar daar kan het papierwerk van brandweer en politie voor dienen, zou je zeggen. Toch werd het een hele discussie bij de RDW. Wat moet je hier nu mee? Straks kan iedereen wel zeggen dat er brand geweest is. Moet het een uitzondering worden in het systeem?

Ik moest aan deze casus denken, toen bekend werd dat de Belastingdienst volgend jaar weer camerabeelden van de politie wil gebruiken om ontduikers van motorrijtuigenbelasting op te sporen. Want waarom gegevensuitwisseling alleen inzetten om fraude op te sporen? Het verbaast me altijd hoe eenzijdig we nieuwe mogelijkheden inzetten.

‘Het onmogelijke eisen is onredelijk’

Sinds de jaren 90 ben je verantwoordelijk voor een voertuig dat op je naam staat. Maar wat als je je auto in Duitsland hebt laten slopen en je het sloopbewijs kwijt bent? Of je raakt je brommer niet kwijt aan een sloopbedrijf? Of je schuurtje brandt af? Als je lastig kunt aantonen dat je een voertuig niet meer bezit, moet je soms een lange, heftige strijd voeren.

Met camera’s boven de weg zijn dit soort problemen zo opgelost. De verantwoordelijkheid voor een verbrand kentekenplaatje hoeft dan niet meer bij de burger te liggen. Want de overheid, kan zien of een geschrapt kenteken de weg op gaat. Dit kan zelfs zonder grote inbreuken op de privacy. Even de beelden checken tegen niet-actieve kentekens en anders een politiewagen op het kenteken af.

Zelden echter wordt gegevensuitwisseling ingezet ten behoeve van de burger. Doen zijn tijd en kosten er minder toe? Natuurlijk niet, maar niemand wordt erop afgerekend.

*Deze column verscheen oorspronkelijk in het Financieele Dagblad op 6 oktober 2018

Naschrift

In 2019 is de Belastingdienst weer begonnen met het gebruik van camera’s die nummerborden herkennen, nadat ze eerder werd teruggefloten door de rechter wegens gebrek aan een wettelijke basis. Dit is nu alsnog geregeld met een korte bewaartermijn. De Belastingdienst mag de beelden alleen voor controle op de motorrijtuigenbelasting inzetten.

Een dergelijk gebruik van gegevensuitwisseling, maar dan ten behoeve van de burger, komt vooralsnog niet voor.

Stichting Kafkabrigade verzorgt ook masterclasses over digitalisering en behoorlijk bestuur. Klik hier voor meer informatie

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Arjan Widlak
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*