Dienend en ondernemend tegelijk

RIVM leerwerktraject maakt van medewerkers ‘trusted advisors’

Het RIVM kent het leerwerktraject ‘trusted advisor’. Met dit traject wil het een belangrijk organisatiedoel helpen realiseren: de betrouwbare adviseur zijn die bestuur en samenleving – gevraagd en ongevraagd – met raad en daad terzijde staat’. Een adviseur die ‘op de bres staat voor een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving’.

Verkiezing Beste Overheidsorganisatie
Vanaf 17 april gaat de Verkiezing van de Beste Overheidsorganisatie van het jaar van start. De winnaar van vorig jaar was de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Aan de verkiezing deed een aantal andere goede organisaties mee, dat de finale niet haalde. Deze organisaties worden in de uitgave Leren maakt verschil en op platform O voor het voetlicht gebracht.

Het leerwerktraject is een onderdeel van de RIVM Academy. Deze heeft tot doel de unieke kennis en vaardigheden van het RIVM verder te helpen ontwikkelen, te delen en te borgen om zo klaar te zijn voor de toekomst. De Academy faciliteert dit en biedt alle RIVM’ers een inspirerende omgeving voor leren en ontwikkelen. Naast corporate learning krijgen onze mensen – zoals we dat vanouds gewend zijn – vanzelfsprekend ook de kans om buiten de deur individueel te leren en met medewerkers van andere organisaties te sparren om hun vaardigheden te verbreden en bij te houden.

Delicate balans
In het leerwerktraject ‘trusted advisor’ leren medewerkers met en van elkaar wat het betekent om een betrouwbaar adviseur te zijn: vanuit de bedrijfsvoering naar de mensen in het primaire proces en vanuit het primaire proces naar bestuur en samenleving. Daarin zijn vele aspecten in een delicate balans aan de orde: deskundigheid, betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, omgevingsbewust zijn en tegelijkertijd verbindend en waakzaam. En niet in het minst hoe we vanuit onze status als medewerkers van de overheid dienend en ondernemend tegelijk kunnen zijn.
Het leerwerktraject staat open voor alle medewerkers die wetenschapper of adviseur zijn. In het traject komen we natuurlijk ook weerstanden tegen, dat is prima en we geven ook alle ruimte om die in de sessies en daarbuiten te ventileren en om die als organisatie te verteren en er van te leren.

Corporate leren
Intern leveren de leertrajecten van de academy en dit leerwerktraject in het bijzonder een beter zicht op elkaars positie op en een beter begrip van hoe de buitenwereld naar ons kijkt en wat ze van ons verwacht en mag verwachten. Van externen krijgen we te horen dat het RIVM zich aan het ‘openen’ is, beter luistert, haar kennis op een eigentijdser manier over tafel brengt en een productievere rol speelt in diverse stakeholderomgevingen. En ook dat het altijd nog beter kan.
We raden collega-organisaties aan om corporate leren over zaken die alle medewerkers aangaan te (her)overwegen. Zeker als u aandacht wilt geven aan de manier waarop uw medewerkers uw organisatie en haar doelen voor het voetlicht brengen in de ketens en netwerken waar overheidsorganisatie in functioneren.

RIVM: de zorg voor morgen begint vandaag.

 

 

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Tilly de Bruin
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*