Dromen, Durven, Doen

Duurzame inzetbaarheid

Iedere manager heeft eens in de zoveel tijd een nieuw stokpaardje, dat hij feilloos heeft overgenomen van een andere manager. Ik ben altijd zo benieuwd wie uiteindelijk de eerste bedenker was (en eigenlijk vaak ook wat hij nou precies bedoelde…). Gek maar als het om oneliners gaat denk ik altijd aan mannelijke managers.

Na ‘360 graden feedback’, ‘going concern’, ‘generalisten’, ‘resultaatgericht werken’ en ‘flexibele schil’ is volgens mij nu de managersmodespreuk: duurzame inzetbaarheid. Managementteams en HR-afdelingen rollen over elkaar heen om hier hun eigen invulling aan te geven, trainingsbureaus springen er snel op in met evenementen en trainingen en de coaches duurzame inzetbaarheid doen goede zaken.

Schermafdruk 2017-09-25 14.26.34

Als ik Google vind ik vooral informatie over wat de werkgever eraan heeft:

‘Bedrijven en organisaties die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun medewerkers, plukken daar vaak direct de vruchten van. Het zorgt voor meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Mensen zullen steeds langer doorwerken en de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Tegelijkertijd vragen economische en technologische ontwikkelingen wendbaarheid van organisaties. Werkgevers en werknemers die ervoor zorgen dat ze fit blijven voor het steeds sneller veranderende werk, zijn op weg naar duurzame inzetbaarheid.’

En volgens mij zit daar nu net de crux. Het draait in de meeste gevallen niet om wat het de werknemer oplevert, maar om wat het de werkgever brengt. Op het moment dat duurzame inzetbaarheid aan de orde kwam, kreeg ik altijd spontaan jeuk. Je moet iets doen (vermoeiend), zodat je werkgever langer van je kan profiteren. En we hebben het nu al druk(druk) en moeten al zo lang werken. 65 and beyond… Oftewel, ik liep er niet echt warm voor.

Tot ik dacht: duurzame inzetbaarheid, what’s in it for me? Hoe ziet mijn leven er uit over 15 jaar? Dan ben ik 61…

Oké, dat was even te fast forward. Even rewind, terug naar Google:

  • Gezondheid| Gezond eten & bewegen zorgt voor minder verzuim en meer energie op het werk.
  • Betrokkenheid| Zingeving in het werk door ruimte voor eigen verantwoordelijkheid, vakmanschap en ideeën vanuit medewerkers. Betrokken bij het werk, betrokken bij elkaar.
  • Werkplezier| Autonomie in het werk, verbinding met collega’s en ruimte voor vakmanschap: cruciale factoren die bijdragen aan bevorderen van werkplezier en verminderen van werkstress.
  • Ontwikkeling| Inzetbaar blijven door de ontwikkelingen in het vak bij te houden, nieuwe kennis op te doen en extra opleidingen te volgen.
  • Fysieke belasting| Fysieke over- en onderbelasting zorgt voor veel uitval. Gerichte maatregelen op basis van kennis over de risico’s van bijvoorbeeld te zwaar tillen of te lang zitten, kunnen dit voorkomen.

Als ik dat vertaal naar mezelf:

  • Gezondheid| Ik drink en rook niet. Snel even op de weegschaal. Oké, die is kapot, want zo zwaar….
  • Betrokkenheid| Kan minder.
  • Werkplezier| Van plezier kun je nooit genoeg hebben, maar ik heb zat werkplezier.
  • Ontwikkeling| Genoeg cursussen en workshops in het vooruitzicht.
  • Fysieke belasting| Ik HNW* me in het rond dus dat zit wel goed.

Het is een mooi rijtje, maar ik mis nog punten als: thuis, rust, balans, vrijheid, leven en genieten. Want als ik wil dat mijn leven er over 15 jaar een beetje leuk uit ziet, moet ik nu en straks goed voor mezelf zorgen (eventueel met hulp van de werkgever), zodat ik niet alleen lang werk kan doen dat het beste bij me past, maar ondertussen ook kan genieten in mijn vrije tijd.

Als ik straks duurzaam inzetbaar wil zijn, als niet voor de werkgever, dan wel voor mezelf of mijn partner/gezin, dan moet ik zorgen dat ik het nu al een beetje op een rijtje heb. Want als je nu al niet goed in het leven staat of goed in je vel zit, dan gaat het er in ieder geval niet beter op worden. Dat is voor mij dus wel een trigger, want ik kan mijn man nu al niet bijhouden op de fiets, laat staan als we straks meer tijd hebben om samen over de Veluwe te fietsen.

Dus ik bedenk een manier om af te vallen, Google op Marie Kondo om de ballast om me heen uit mijn leven te bannen en ga toch wat meer bewegen, want ik loop nu al af en toe als een oude vrouw de trap op (als ik niet stiekem de lift neem), laat staan over 15 jaar.

Duurzame inzetbaarheid is gewoon Dromen, Durven, Doen.
Als ze dat nou meteen hadden gezegd dat ze dat bedoelen, dan was ik er al 2 jaar eerder mee begonnen.

* HNW = Het Nieuwe Werken

 

 

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Carmen Nolten-Laan
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*