Het strategisch belang van de (Europese) bestuurskunde

Special State of Science

Geert Bouckaert, hoogleraar bestuurskunde aan de KU Leuven en een van de meest prominente Europese bestuurskundigen, verkent de strategisch-maatschappelijke betekenis en bijdrage van de bestuurskunde.

De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.

Die zijn mede dankzij Covid-19 eerder groter dan kleiner geworden. Bouckaert betoogt dat de bestuurskunde zich niet kan onttrekken aan de realisatie van de sustainable development goals (SDG’s), juist ook om de kans op en impact van een crisis als Covid-19 te verkleinen en de aanpak van zo’n crisis te versterken. Vooral SDG’s 11, 16, en 17 zijn van belang: inclusieve, veerkrachtige en duurzame steden; vreedzame en inclusieve samenlevingen, met doeltreffende, verantwoordelijke en toegankelijke instellingen; implementatiemiddelen en samenwerking tussen partners. Dat is niet zozeer een nationale opgave, maar een Europese en globale. In Europa zal de bestuurskunde meer toekomstgericht moeten worden, culturele diversiteit op de voorgrond moeten plaatsen, en moeten samenwerken met andere academische disciplines.

*Zie OMOOC.nl voor colleges en webinars in tijden van de coronacrisis en de website van de Vereniging voor Bestuurskunde voor meer informatie over de Special State of Science reeks.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*