Voor managers die 2x meer uit hun team willen halen


De Amerikaanse onderzoeker Liz Wiseman deed jarenlang studie naar de effecten van tegengestelde leiderschapsstijlen op de medewerkers in een organisatie. De neerslag van dat onderzoek is te lezen in Multipliers; voor managers die 2x meer uit hun team willen halen dat ze samen met haar collega Greg McKeown schreef.

Natuurlijk vond haar onderzoek plaats in de Verenigde Staten  en is dus niet rechtstreeks naar Nederland te vertalen maar toch…

Ze kwam uiteindelijk tot vijf belangrijke verschillen tussen twee tegenover elkaar staande leiderschapsstijlen waarbij zij onderscheid maakt tussen diminishers (=terugdringers) en multipliers (=vermeerderaars).

  1. Het eerste is hoe ze talent benutten. Dimishers hebben de neiging extern professioneel advies in te winnen, terwijl de multipliers vooral de slimheid van de eigen medewerkers benutten. Zij maken gebruik van de talenten van anderen.
  2. Het tweede verschil gaat over het werkklimaat. Diminishers hebben de neiging een stressklimaat te scheppen, terwijl multipliers meer een veilig werkklimaat creëren. Niet zozeer emotionele veiligheid als wel intellectuele veiligheid; het is veilig om kritiek te hebben en om risico te nemen.
  3. Het derde verschil gaat over hoe ze richting kiezen. Diminishers doen dat directief, multipliers geven mogelijkheden aan en stellen strategische vragen.
  4. Het vierde gaat over hoe ze beslissingen nemen. De diminisher houdt ervan beslissingen te nemen, maar de multiplier heft liever een debat. Ze zijn dan ook niet altijd consensus-gericht bij hun beslissingen, als er maar eerst een goede discussie geweest is.
  5. Het vijfde verschil gaat over  resultaten behalen. Waar de diminisher vooral zelf actief in beeld is, verzekert de multiplier zich ervan dat anderen de resultaten behalen. Het gaat daarbij om eigenaarschap en verantwoordelijkheid, die zij bij andere mensen neerleggen

Het zal duidelijk zijn dat zij in haar boek een pleitbezorger is voor de multipliers: waar die binnenkomen lichten lampjes boven de hoofden van de medewerkers op en worden ideeën geboren en problemen opgelost.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Wimjoost Licht
Deel dit artikel

Er is 1 reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*