Roadtrip uit de hittestress


Mijn zomerse roadtrip in noord-Spanje was een enorm succes. In tegenstelling tot heel veel plekken op de wereld was het weer daar heel aangenaam. Ons eerste onderkomen was op een boerderij vlakbij San Sebastián. Ik kwam lekker los van Nederland, totdat ik hoorde dat het enorme varken op de boerderij Minister heette. En op deze Animal Farm volgde ik de exodus uit politiek Den Haag. Hoewel vernieuwing soms goed is, vind ik de oorzaak zorgelijk. We kijken te veel naar boven en maken de individuele politicus te belangrijk. Dit kan ook anders, startend met het verbeteren van de kwaliteit van overheidsorganisaties.

Als voorbeeld haal ik de Week van de Dienstverlening aan, waar ik een mooie presentatie zag van de hardwerkende Dienst Toeslagen. Het begon met de vraag hoeveel mensen een toeslag krijgen in Nederland. Het antwoord is meer dan de helft van de hele bevolking. Mijn retorische vervolgvraag is dan: doen we het dan wel goed?

‘Ons verdienvermogen staat zwaar onder druk’

Vervolgens willen we alle benadeelde toeslagenouders helpen, maar dat doen we op een manier waardoor we in 14 systemen moeten nagaan waar iemand over de afgelopen 20 jaar recht op heeft gehad. Vandaar mijn vraag tijdens deze sessie of hier een business case van is gemaakt. Het antwoord was: nee, wij moeten dit zo uitvoeren van de wetgever. Mijn reactie was: dus we accepteren dat veel mensen nog 10 jaar moeten wachten?

Of zoals ik in mijn eerdere artikelen al zei, nu nu heel goed verwoord in de documentaire Maak ’t simpel van Tegenlicht: het is niet makkelijk, maar het moet wel!

Snel weer terug naar mijn roadtrip in Spanje. Wat zijn de Picos de Europa mooi, zeg! Zeker als je ze afwisselt met pintxos en cider, de strandjes en steden als Bilbao. Natuurlijk zijn daar ook veel politieke problemen, maar ook dat is een kwestie van tijd. Ik kijk uit naar het moment dat het schilderij Guernica van Picasso in het Guggenheim hangt.

Maar dan zijn we er nog niet. Ons verdienvermogen in Europa staat de komende jaren namelijk zwaar onder druk, zeker nu de globalisering stagneert. Nu wil ik de CEO van ASML niet helemaal gelijk geven, maar we moeten wel voorkomen dat onze blije samenleving dik en dom wordt.

Hoewel ik nu weer mijn Spaanse hapjes eraf sport, probeer ik terug in Nederland het zomergevoel toch zo lang mogelijk vast te houden. Naast de recente mooie nazomerdagen, zie ik ook de hittestress al weer oplopen. Ik struikel bijna over de ongenuanceerde en eenzijdige mediaberichten. De verkiezingen komen er weer aan.

Laten we ambtelijk niet wachten en te veel naar boven kijken. Nu is namelijk een goed moment voor overheidsorganisaties om aan de slag te gaan met de eigen effectiviteit en efficiency. En laten we extra stappen zetten voor onze grote opwikkelopgaven, zodat we met elkaar de “goede dingen” doen. Dan hoeven we ook niet zo veel te bezuinigen. En wordt de hittestress te groot, kijk dan ter nuancering eens de uitzending van Zomergasten met Thomas Hertog terug. Kortom: laten we dit najaar weer lekker aan de slag gaan!

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Patrick Spigt
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*