Slotreflecties op COVID-19

Special State of Science

In het begin van de coronacrisis begon de VB Special State of Science reeks met een reflectie van Paul ’t Hart, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht. Na 50 video’s en net voor de zomervakantie, is het tijd om deze serie te beëindigen.

De Vereniging voor Bestuurskunde (VB) brengt een serie video’s uit, genaamd Special State of Science. In deze video’s gaan hoogleraren bestuurskunde in op de lessen die we kunnen trekken uit de Covid-19-crisis.

De Vereniging voor Bestuurskunde heeft Paul gevraagd om de serie met zijn actuele reflecties af te sluiten, en dat doet hij op indringende wijze. Hij verkent hoe de crisis zich ontwikkeld heeft, waar we nu staan, hoe het verder gaat, en wat dat betekent voor openbaar bestuur, bestuurders en leiderschap. Hij laat zien dat we in een lastige fase terecht gekomen zijn. De druk op veerkracht van mensen, organisaties en instituties is toegenomen, er kunnen nieuwe golven ontstaan en ‘lockdowns’ optreden, veel mensen zijn overbelast. We moeten omgaan met voortdurende onzekerheid, maar wel handelen, en bijvoorbeeld begrotingen voor 2021 maken. De stemming verandert, met meer protesten, kritiek, minder discipline en andere verwachtingen van politiek en organisaties, zoals de politie. Het zicht op de crisis is lastig te organiseren, omdat we naast het medische dashboard ook met andere curves moeten omgaan, economisch, sociaal, maatschappelijk. De crisis, is anders gezegd, meer sluimerend en opflakkerend geworden, meer ‘wicked’, met gevolgen voor alle facetten van het sociale leven. Het is minder een probleem ‘van buiten’ en meer van binnen, endogeen. Het ‘uitdelen’ houdt op, het herverdelen begint. De zorgzame overheid verandert meer in een teleurstellende overheid. Het wordt meer ‘politics as usual’, zeker met een verkiezingsjaar voor de boeg, en de ‘strijd om beleid’ laait op. Voor leiderschap betekent dat meer nadruk op het bieden van hoop en het organiseren van redundantie of ‘georganiseerd inefficiency’, meer nadruk op politieke verantwoording – hopelijk lerend in plaats van beschuldigend – en meer nadruk op kansen pakken en mogelijkheden zien. De coronacrisis blijkt een ongekende bestuurlijke en democratische stresstest, waar we voorlopig niet van af zijn. ’t Hart benadrukt dat we realistisch moeten blijven… Desondanks wensen wij u als VB een goede en gezonde zomer toe. Na de zomer keert VB terug met nieuwe digitale reeksen en andere (deels fysieke) activiteiten.

Hartelijke groet,

Mirko Noordegraaf, voorzitter VB.

*Zie OMOOC.nl voor colleges en webinars in tijden van de coronacrisis en de website van de Vereniging voor Bestuurskunde voor meer informatie over de Special State of Science reeks.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*