Tegeltjeswijsheden voor ambtenaren

Kleur meer buiten de lijnen

Bij het feestelijk afscheid van Mark Frequin als directeur-generaal Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat presenteerde hij een vrolijk vormgegeven boekje vol oneliners die hij in de loop van zijn lange ambtelijke loopbaan had verzameld of zelf bedacht. In zijn werk brengt hij met enige regelmaat een anekdote of oneliner in de discussie om – zoal hij dat zelf vindt ‘het ijs te breken, te onderstrepen wat op dat moment naar voren komt of om het overleg te verleggen naar wat ik belangrijk vind. Sommige van die oneliners slaan de plank mis, maar er zijn er ook die van blijvende waarde zijn’. Van die laatste categorie is er een grote serie, vaak herkenbare uitspraken opgenomen. Er zitten de nodige jij-bakken in die behoorlijk confronterend kunnen zijn, maar ook die slechts tot een lichte glimlach zullen leiden. Gelukkig zit er – ook in de toelichtingen – de nodige zelfspot en ironie (From general manager to assistant to the minister). De aloude ambtenarenmoppen zijn gelukkig niet vertegenwoordigd.

Zeker niet alle wijsheden lenen zich overigens om toegepast te worden, omdat het afbreukrisico voor degene die ze inbrengt aan de hoge kant is. Want als iemand zegt dat hij of zij de lat hoger wil leggen en er volgt als reactie ‘Bedoel je polsstokhoogspringen of limbo-dansen?’ dan kan ik mij voorstellen dat de sfeer geruïneerd is en het gesprek ten dode is opgeschreven. Kortom, enige selectiviteit en kritisch vermogen zijn gewenst bij het gebruiken van deze wijsheden.

Een doordenkertje is ongetwijfeld de volgende beleidswijsheid: ‘De belangrijkste oorzaken van problemen zijn oplossingen’ of – zoals illustrator Peter van Straaten dat bij een magistrale tekening van dikbuikige in streepjespakken gehulde heren om een vergadertafel al signaleerde: ‘U ziet…de problemen zijn omvangrijk, maar de oplossingen zijn helemaal niet te overzien’. Zo staan er wel meer juweeltjes in Knipoogwijsheid, dat hopelijk ook een leidraad vormt voor Frequin die nu aan de slag gaat om het leiderschap binnen het publieke domein meer profiel te geven..

Mark Frequin (2019): Knipoogwijsheid, kleur meer buiten de lijnen, ISBN 978-90-. 830203-1-0, 118 blz., uitgever Publiek Denken, Den Haag

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Robbert Coops
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*