Verkiezing Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023


Dit jaar vindt de tweede editie plaats van de Beste Overheidsinnovatie van het Jaar plaats. Deze verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en in november uitgereikt.

In samenwerking met het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD) en verschillende partners wordt gezocht naar de meest toonaangevende innovaties binnen alle lagen van de overheid. Een overheidsinnovatie heeft zich bewezen, gaat altijd over toegevoegde publieke waarde, wordt (h)erkend en ervaren door burgers op een zo direct mogelijke wijze en is een inspiratie voor anderen.

In 2021 was de winnaar van de Beste Overheidsinnovatie van het Jaar het Openbaar Ministerie (OM) met XTC, daar zit een luchtje aan. OM en politie helpen het publiek de geur van XTC te herkennen door verspreiding van een parfum met de kenmerkende geur van de drug. Daarmee worden burgers gestimuleerd vermoedens van XTC-labs aan te geven en dumping van gevaarlijk afval te melden.

 

Deze overheidsinnovatie kiest een breed perspectief waarin maatschappelijke problemen rondom XTC een centrale plek hebben. Het OM laat ermee zien dat het zich openstelt voor vernieuwing van de ‘bedrijfscultuur’ en het professioneel handelen. Dat het meer wil doen aan het oplossen van maatschappelijke problemen, dan toepassen van strafrecht in de rechtszaal. Met een klein budget is grote maatschappelijke waarde gecreëerd. Met media-aandacht in veertig landen, heeft het project ook internationaal impact gekregen.

Voor meer informatie over de Verkiezing van de Beste Overheidsinnovatie van het Jaar, ga naar naar de website van de Overheidsawards.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: platform O
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*