Verkiezingscampagnes moeten terug naar de eenvoud


Het is te gek voor woorden. Dag in dag uit zien we peperdure reclamespotjes, oeverloze verkiezingsdebatten, prachtige beloftes waar niets van terecht komt, lijsttrekkers die elkaar een hak proberen te zetten, de jacht op de macht in “het Torentje”, het ronselen van stemmen door middel van flyeracties en het verschijnen van politici in vrijwel alle tv- en radioprogramma’s.

En ons land is wekenlang stuurloos vanwege het verkiezingsreces. De media spelen hier natuurlijk graag op in. Wie heeft de primeur? Zetten we de juiste lijsttrekkers tegenover elkaar? Is er een goed format voor het debat? En natuurlijk zijn we op zoek naar de zogenaamde bananenschil. Is er ergens een smetje binnen een partij dan wordt dat graag uitvergroot, bij voorkeur bij populaire en snelgroeiende politieke partijen.

‘Het wordt tijd de kiezers serieus te nemen’

Heeft men in politiek Den Haag en bij de mainstreammedia nu echt niet in de gaten dat de burger deze spelletjes al lang niet meer accepteert en doorheeft dat de verkiezingscampagne een weinig enerverend schouwspel is? Men heeft genoeg van deze vertoning en verafschuwt de peilingen en dagkoersen van marktonderzoekbureau Ipsos en Maurice de Hond. De mensen hebben feilloos door dat de meeste politici niet authentiek zijn, ingestudeerde teksten oplepelen en voor velen onbegrijpelijke en ontoegankelijke partijprogramma’s fabriceren. Het spel wordt bovendien oneerlijk gespeeld, omdat de lijsttrekkers van de grote partijen veel meer zendtijd krijgen dan de kleine partijen. Kortom, de verkiezingsstrijd in zijn huidige aanpak is failliet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat televisieprogramma’s als Boer zoekt vrouw en Beste zangers met miljoenen kijkers de verkiezingsdebatten ruimschoots overtreffen.

Het roer moet om en het wordt tijd de kiezers serieus te nemen. Verstrek hen tijdig de relevante informatie als basis voor een weloverwogen stemkeuze. Dat kan door elke politieke partij die zich mengt in de verkiezingsstrijd zes weken voor de verkiezingen een manifest te laten opstellen van maximaal drie A4’tjes. In dat manifest worden de standpunten ten aanzien van de belangrijkste maatschappelijke thema’s kort, krachtig en voor een breed publiek begrijpelijk opgeschreven.

‘Bij de woordvoerders zal minder champagne worden ontkurkt’

Onder regie van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties wordt aan alle stemgerechtigde Nederlanders deze informatie toegestuurd. Dat kan in combinatie met het verzenden van het stembiljet. Organiseer in de week voorafgaand aan de verkiezingen een of twee debatavonden waarin de lijsttrekkers de standpunten nog eens kunnen toelichten. Meer campagne en zendtijd is absoluut niet nodig. Ook de Stemwijzer doet zijn werk. Wel wordt het de hoogste tijd dat de kiezer eindelijk eens digitaal zijn stem kan uitbrengen ter vervanging van het ouderwetse stemhokje met rode potlood.

Wat een rust zal dat geven, minder irritatie, een significante kostenbesparing en veel meer efficiency. Bovenal toont dit respect voor de kiezer, ontstaat er meer ruimte voor mooie tv-programma’s, kan het cordon aan journalisten zich op relevante maatschappelijke thema’s richten en kan het land weer adequaat worden bestuurd. Wel zal er minder champagne worden ontkurkt bij de woordvoerders, spindokters en communicatieadviseurs van de politieke partijen, die zien dat hun lijsttrekkers minder zichtbaar zijn in het nieuws. Voor hen is dat even wennen, maar uiteindelijk zal dat hun reputatie ten goede komen. Deze verfrissende aanpak zal leiden tot een hoger opkomstpercentage bij de verkiezingen, een realistischer verkiezingsuitslag en nog belangrijker, een mooie stap voorwaarts in herstel van vertrouwen in politiek Den Haag en de media. Terug naar de eenvoud dus in plaats van de huidige massahysterie.

Beeld: Edmond Dantès

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Gert-Jan Ludden
Deel dit artikel

Er zijn 3 reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

  ">Simon Henk Luimstra
  teamleider Sport

  Waarom het digitaal stemmen hierbij wordt gehaald is mij een raadsel. Ook de argumenten hiervoor ontbreken. Jammer, want dit doet afbreuk aan de strekking van de rest van het artikel.

  24 nov 2023
  ">Jan Soons
  Auteur sociaal domein

  Uw kritieken en voorstel kan ik van harte ondersteunen. Het spel wordt niet eerlijk gespeeld en de werkelijke macht ligt bij de media.

  22 nov 2023
  ">wim smit

  Zou het ook niet eens aardig zijn dat ‘Den Haag’ de burgers altijd serieus neemt?

  22 nov 2023