Het komt nog wel eens voor dat ik het gevoel heb de stad Almere te moeten verdedigen. Niet altijd leuk, maar het past op een bepaalde manier wel bij de functie van strateeg. Want leuk of niet, het woord strategie is onlosmakelijk met oorlogsvoering verbonden. Het komt van de Griekse woorden ‘stratos’ (leger) en ‘agein’ (leiden).
Letterlijk gaat het bij de Griekse woorden ‘stratos’en ‘agein’ dus om legerleiding. Eén van de meest strategische legeraanvoerders uit de oudheid was Hannibal Barkas. Een generaal uit Carthago die de meeste mensen waarschijnlijk alleen bij zijn voornaam kennen. Aan Hannibal wordt de uitspraak ‘We zullen de weg vinden. En anders maken we er één’ toegeschreven. Bekend is het verhaal uit de Tweede Punische Oorlog (218-202 BC) waarin Hannibal vanuit een onverwachte aanvalsstrategie met zijn leger van olifanten de Alpen over trok.
Olifanten hebben we ook in Almere. Ze staan al bijna 20 jaar langs het knooppunt A6/A27. Je wint er de oorlog niet mee en met strategie hebben ze ook bitter weinig van doen. Vijf enorme olifanten, 7 meter hoog en meer dan 10 meter lang. Ze werden in opdracht van Rijkswaterstaat gemaakt door kunstenaar Tom Claassen. Het is kunst in de openbare ruimte. Mooi of lelijk, vanaf de snelweg herken je ze meteen.
Strategie is minder makkelijk te herkennen. Want wie agendeert strategische vraagstukken in de gemeente? Hoe verloopt het proces van strategievorming en wat is de rol van strategen hierin? Strategen, we hebben er veel van, binnen en vooral ook buíten de gemeentelijke organisatie. Inwoners, ambtenaren, professionals; mensen die allen een eigen toekomstbeeld van Almere hebben. De kunst is om met waardering voor elkaars expertise samen te werken aan de grote opgaven van deze stad. Hoe we dat doen? Dat is nog wel eens een zoektocht, maar één ding is zeker, in Almere zullen we de weg vinden. En anders maken we er één!
Dit is de eerste column in een reeks van zeven:
- We zullen de weg vinden. En anders maken we er een.
- De strategische functie bij de lokale overheid.
- Iedereen strateeg?
- Wie zijn de werkelijke strategen?
- Het proces van strategievorming, wie agendeert strategische vraagstukken? .
- Organisatieontwikkeling: een strategisch vraagstuk?
- Onbeperkt houdbaar?
Geef een reactie