Begin de reis der verandering online!


Communicatie is de sleutel tot duurzame verandering. Maar tegenwoordig zijn organisaties nog steeds afhankelijk van beperkte manieren van communicatie die niet met de tijd zijn meegegaan (vergaderingen, workshops, bi-lateraal overleg). Er is behoefte aan interne communicatie die is ontworpen om aan de communicatiebehoeften van een organisatie te voldoen. Hoe kan een online omgeving helpen om initiatieven voor verandering te ontplooien?

Human potential is afhankelijk van de vertrouwde connecties tussen individuen, die kunnen ontstaan door middel van face-to-face communicatie. Human potential wordt geïntensiveerd met behulp van een online platform, een op maat gemaakt intranetsysteem dat het omgaan met complexe vraagstukken binnen sociale systemen vereenvoudigt. Een online platform brengt iedereen in contact met iedereen binnen een organisatie, vanuit het comfort van de eigen laptop en het gemak van de eigen agenda. Elk persoon en iedere groep binnen de organisatie zal zich gehoord voelen.

Human beings have been sitting in circles listening to one another for millennia, but software and the internet allow us to scale up these practices in a way we never have before

Met deze moderne versie van face-to-face conversaties wordt iedereen gehoord en kan een echte dialoog binnen teams ontstaan. Een online platform is gebaseerd op een diepgaand inzicht in veranderingen binnen organisaties en het adviseren over bijbehorend proces. Human power is nodig voor echte innovatie en verandering binnen een organisatie.

Building a change platform
Het gaat om het bouwen van een veranderingsplatform in plaats van een veranderingsprogramma. Wanneer kwesties binnen een sociaal systeem zijn gebaseerd op eenvoudige ofwel gecompliceerde relaties tussen oorzaak en gevolg, vereist de situatie een lineair veranderingsprogramma. Bijvoorbeeld wanneer er een probleem optreedt in een vliegtuig of een fiets, kan de oplossing worden gevonden zonder te experimenteren.

De klassieke vorm van overleggen vergt veel tijd en energie van de betrokkenen. Tijd van medewerkers is het duurste onderdeel van een veranderingsproces, terwijl er een veel effectievere manier is om human power in te zetten. Een klassieke veranderingsbeweging draait om een aantal intensieve bijeenkomsten, gebonden aan plaats en tijd. Een modern veranderingsproces daarentegen inspireert mensen continu zelf te werken aan het veranderingsproces met als basis een online platform dat op elk moment en voor iedere werknemer toegankelijk is. Dit zorgt voor een beduidend hogere participatiegraad en een rijkere opbrengst, en dit alles door aanzienlijk minder inspanning van de betrokkenen.

Participatie van de betrokkenen is dikwijls een probleem wanneer een verandering in gang moet worden gezet. In een van onze projecten constateren we een interne participatie van 73 procent na de eerste e-mail en een uiteindelijke participatie van meer dan 90 procent in elke casus, terwijl organisaties het vaak zelfs na aandringen door middel van talloze e-mails gedurende een aantal weken niet lukt om de helft van de betrokkenen enthousiast te krijgen voor deelname aan bijvoorbeeld enquêtes.

Door middel van een online platform zullen medewerkers in een organisatie samenwerken – met het gemak van hun eigen computers – om een reis der verandering te creëren. Mensen visualiseren hun ideeën en leggen verbindingen die de organisatie laten groeien richting een nieuwe toekomst. Met behulp van een online platform zullen alle stemmen worden samengebracht in zinvolle conversaties om een oplossing te vinden voor strategische vraagstukken die essentieel zijn voor succes. De hele reis der verandering zal worden ervaren als een verhaal met een begin en een eind, verteld en gecreëerd door uw eigen organisatie.

 

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Rik Berbé
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*