'Tussen weten en doen zit een wereld van verschil'

Cybersecurity vraagt om gedragsverandering

Tussen weten en ook echt doen zit een wereld van verschil. Ook bij cybersecurity. We weten eigenlijk allemaal wel dat we voor al onze accounts een ander wachtwoord moeten gebruiken. Maar bij mij – en daarin ben ik echt niet de enige – zijn het dan toch vaak kleine variaties op hetzelfde sterkebasiswoord. En we weten ook dat je updates direct moet installeren zodra het wordt aangegeven. Maar ja, als ik nog maar 2 minuten heb en écht nog iets moet versturen, dan neem ik het risico van 5 minuten moeten wachten tot je nieuwe update is geïnstalleerd echt niet en ga ik voor remind me later. En hoe zit het met ransomware? We weten dat het foute boel is als je computer op slot gezet is door gijzelingssoftware. Betalen wil niemand, dus we gaan voor de back-up. Maar wees eens eerlijk, ben ik de enige wiens back-up op een externe harde schijf niet consequent op de agenda staat voor de eerste woensdag van de maand?

‘Wees eens eerlijk, ben ik de enige wiens back-up op een externe harde schijf niet consequent op de agenda staat’

Het hebben van kennis resulteert niet automatisch in goed gedrag en concrete actie, ook niet bij u en ook niet bij mij. We zijn niet alleen soms onbewust onbekwaam, maar vaak ook bewust onbekwaam. We weten het wel, maar doen het niet. Gedrag is niet van de een op de andere dag te veranderen. En cybersecurity is bovendien een stuk lastiger te duiden dan drank of vuurwerk. Maar feit is dat online veiligheid alleen maar relevanter wordt. Daarom is het de verantwoordelijkheid van ons allemaal om veilig online gedrag in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Het moet in onze genen komen te zitten, we moeten het allemaal gewoon gaan doen.

Investeren in gedragsverandering rond cybersecurity draait om het geven van het goede voorbeeld, het vragen om en bieden van hulp, laten zien waar en hoe je iets kunt doen. Het draait om het aandragen van concrete tools, het centraal stellen van opleiden en doorlopende educatie. Met als doel het bevorderen van weerbaarheid, vertrouwen, kritisch denken, talent en innoverend vermogen. Cyberskills die nodig zijn voor cybersecure gedrag en die onmisbaar zijn om de continue stroom kwetsbaarheden en steeds geavanceerdere dreigingen het hoofd te kunnen bieden.

‘Investeren in gedragsverandering rond cybersecurity draait om het geven van het goede voorbeeld en het vragen om en bieden van hulp’

Door in te zetten op cyberskills – kennis en kunde – bij de gewone eindgebruiker en bij (cybersecurity) professionals, op de werkvloer en in de boardroom, bij jong en oud, thuis, onderweg en op het werk, vergroten we tijdens Alert Online 2016 de bewustwording rond veilig online gedrag dat nodig is om Nederland digitaal veilig te maken. Diverse partijen slaan hiervoor gedurende twee weken (3-14 oktober) de handen ineen door activiteiten te organiseren die het belang van cybersecurity onder de aandacht te brengen en vooral ook laten zien wat je zelf kunt doen om veilig online te zijn. Van grotere evenementen tot aan workshops voor medewerkers , en van mini-campagnes tot aan nieuwsbrieven naar klanten. Het groeiende aantal partners zorgen voor een breed scala aan activiteiten te vinden op www.alertonline.nl. Iedere organisatie kan partner worden. Doe ook mee en help Nederland bewuster en veiliger online te maken. Kijk op www.alertonline.nl voor meer informatie.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Marjolijn Durinck
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*