In Nederland zijn we voorzichtig bezig de eerste stappen op Blockchain-gebied te zetten. Veel organisaties hebben aandacht voor het onderwerp en dat is een goed begin. Om de kracht van de Blockchain echt te ontketenen, hebben we echter lef nodig. Als we lef tonen, kan de Blockchain ons helpen om de digitale overheid naar een nieuw niveau tillen.
De Blockchain is niet voor niets een hype, het is het antwoord op een heleboel vragen die we vandaag de dag hebben. En die vragen hebben allemaal twee onderdelen gemeen: vertrouwen en logistiek. Dat is precies wat de Blockchain regelt, zonder dat daar een organisatie voor nodig is. Het maakt voor het eerst mogelijk om in een netwerk eigendom van geld of data vast te leggen zonder dat er een centrale, vertrouwde administratie nodig is. De Blockchain is een trust machine. En dat vertrouwen wordt groter, naarmate er meer mensen en organisaties aangesloten zijn op dezelfde Blockchain.
Gezamenlijke boekhouding
Een aantal jaar geleden kreeg de Bitcoin veel aandacht in de media. Een Bitcoin is geld, maar dan zonder bank. Het is de eerste decentrale, digitale munteenheid in de geschiedenis van de mensheid. Het revolutionaire aan de Bitcoin is dat er geen centrale instantie of regelgever zoals een centrale bank is die aan de knoppen draait. De uitgifte van nieuwe Bitcoins en de controle van transacties worden geregeld door het Bitcoin-netwerk zelf. Met de komst van de Bitcoin kan iedereen ter wereld met elkaar handelen zonder betrokkenheid van traditionele, derde partijen: de zogeheten Trusted Third Parties.
De Bitcoin-software stelt een netwerk van computers in staat om via internet een gezamenlijke boekhouding bij te houden. Deze boekhouding is niet besloten of in het bezit van een partij, maar staat in een openbaar, digitaal grootboek dat volledig is gedistribueerd over het netwerk. Dit noemen we – je raadt het al – de Blockchain. De Blockchain zorgt ervoor dat je je Bitcoins maar één keer uit kunt geven en dat je er zeker van bent dat jouw Bitcoins ook van jou blijven. Logistiek en vertrouwen gaan hand in hand.
Goed begin
De afgelopen periode hebben steeds meer organisaties de Blockchain ontdekt. Meer dan veertig banken werken samen in het R3-consortium aan Blockchain-toepassingen voor banken. The Linux Foundation is het open source Hyperledger-project gestart, waar onder andere IBM aan bijdraagt. In de UK is een rapport van het Government Office for Science verschenen dat de Blockchain als veelbelovende technologie neerzet en adviseert hier stevig op te investeren. Het World Economic Forum denkt dat in 2023 de eerste overheid belastingen via de Blockchain int. De overheden van Estland, Ghana, Oekraïne, China en verschillende andere landen zijn bezig met het ontwikkelen of onderzoeken van toepassingen voor overheidstaken.
In Nederland zijn we voorzichtig bezig de eerste stappen op Blockchain-gebied te zetten. Kort geleden was de eerste overheidsbrede werkconferentie Blockchain. Veel organisaties hebben aandacht voor het onderwerp en dat is een goed begin.
Om de kracht van de Blockchain echt te ontketenen, hebben we ook durf nodig. Durf om door te pakken en samen met wetenschap, burgers en bedrijven een overheidsbrede Blockchain op te zetten, die we voor verschillende toepassingen gebruiken. Want dat kan. En als we de durf hebben om dat te doen, kan de Blockchain ons helpen om de digitale overheid in de komende 5 tot 10 jaar naar een nieuw niveau van vertrouwen te tillen.
Wat mij betreft hebben we geen tijd te verliezen en gaan we samen met de Blockchain op weg naar de overheid van morgen.
Bert Beentjes is werkzaam als adviseur strategie en beleid bij het Kadaster. Hij schrijft zijn bijdragen op persoonlijke titel.
Titus Mars zegt
“Kort geleden was de eerste overheidsbrede werkconferentie Blockchain.”? Die heb ik gemist, Bert! Hoe had k kunnen weten dat ‘ie er was? En hoe word ik geinformeerd over de volgende?