Talent in de tent


Op 24 november was de Ambtenaar 2.0 dag in de Kromhoutkazerne in Utrecht.
Secretaris-generaal van Defensie Wim Geerts gaf bij de opening aan dat Defensie zoekt naar partnerschappen met andere overheden. Dat ze continu in verandering en beweging zijn, responsive to change om te overleven. Defensie staat open voor alles, mensen en ideeën. Ze willen verbindingen leggen die goed zijn voor alle betrokkenen en zijn altijd op zoek naar oplossingen. Bijvoorbeeld mensen die in de zorg, ict of techniek werken op tijdelijke (deeltijd) projectbasis inhuren om zo optimaal gebruik te maken van de kennis en het talent dat in Nederland aanwezig is. Prachtige kansen en innovatieve ideeën om het werken bij Defensie te verkennen.

Tijdens de dialoogtafel Nederland Innovatieland op 28 november in het kantoor van Publiek Denken in Den Haag kwam talent ook aan de orde. Met name de vraag of er in de toekomst wel genoeg goed geschoold personeel beschikbaar is voor het werk dat op ons af komt. We moeten daarom nu al talent aantrekken uit binnen- en buitenland. Waar kunnen we als overheid zorgen voor verbindingen? En hoe zorgen we voor de knowledge transfer van die kennis en innovatieve ideeën naar de werkvloer?

Mijn idee/deeloplossing: kunnen we een groter deel van Nederland veroveren met Bram?

Tijdens de Ambtenaar 2.0-dag gaf ik met mede-ynnovator Corrie Jonkers de workshop Talent in de Tent van Ynnovate. Een ontzettend handige tool voor als je het talent al in je organisatie hebt en alleen nog niet duidelijk is wie, welk talent heeft. Maar hoe krijgen we die ideeën, talenten en kennis buiten de eigen organisatie, buiten de overheid en dus misschien zelfs wel vanuit het buitenland in beeld? En…. hoe krijgen ze ons in beeld. Hoe vinden we elkaar?

De Nederlandse politie heeft een bereikbaarheidsgids kwam ik achter bij de dialoogtafel in Den Haag. De techniek is er om met elkaar direct in contact te komen. Het is een kwestie van een digitaal landschap creëren, om samen te spelen, meer dan alleen een ‘smoelenboek’.
Ik schreef er al eerder over in de column Probleem zoekt eigenaar. De vraag is voor mij deze twee dagen nog duidelijker en dringender geworden, alleen… waar is toch die eigenaar?

Nog meer onbekend talent zijn de jongeren die nog aan hun carrière moeten beginnen, of die zelfs nog voor hun beroepskeuze staan. Hoe kunnen we mooie kansen bieden aan jongeren?
Op 16 januari is hierover een innovatiecafé in Heerhugowaard. Denk je met ons mee?

Van de dialoogtafel Nederland Innovatieland heb ik een getekend verslag gemaakt (zie illustratie,  een grotere versie vindt u op de website van Pleio). Het talent wat ik voor mezelf aan het ontdekken ben, dus veel oefenen, oefenen, oefenen.

Vond je dit artikel interessant? Lees alle artikelen van: Carmen Nolten-Laan
Deel dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*